Ђокић-Кошарац: Престати омаловажавати невине жртве

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Петар Ђокић поручио је данас у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА на данашњи дан прије 19 година, да одговорни за овај тешки ратни злочин морају бити изведени пред лице правде. "Данас смо, као и прошле године, дошли на ово мјесто страдања због тога што желимо да […]

недеља, мај 15, 2011 / 12:52

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Петар Ђокић поручио је данас у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА на данашњи дан прије 19 година, да одговорни за овај тешки ратни злочин морају бити изведени пред лице правде.

"Данас смо, као и прошле године, дошли на ово мјесто страдања због тога што желимо да одамо почаст невино страдалим људима, да отргнемо од заборава злочин који се догодио, али, истовремено, и да устанемо јасног гласа према правосудним институцијама како ове земље, тако и на другим нивоима, да морају да одговарају они који су планирали и непосредно извршавали овај тешки ратни злочин", рекао је Ђокић новинарима након парастоса страдалим војницима.

Према његовим ријечима, правда је у томе да онај ко је учинио ратни злочин мора за њега да одговара.

"За овај тешки ратни злочин за сада нико није проглашен кривим. Било је покушаја да се утврди одговорност, али очито је то све било без резултата", подсјетио је Ђокић.

Неспорно је, како је рекао Ђокић, да се овај тешки ратни злочин десио пред лицем јавности, односно пред камерама локалне телевизије, па према томе постоји јасан запис тешког дјела ратног злочина и невјероватно је да се још увијек ћути над том јасно видљивом чињеницом.

"Дошли смо овдје у Тузлу на мјесто гдје се 15. маја 1992. године догодио тежак ратни злочин, када је нападнута колона ЈНА, која се мирно повлачила на основу претходно постигнутог договора из касарне `Хусинска буна`, у којој је до тада боравила. Према до сада обрађеним подацима, које су прикупиле судске институције Србије, у овом тешком злочину страдало је 200 људи, од којих 59 смртно", рекао је министар Ђокић.

Он је навео да је то податак који је у овом тренутку званичан, али је истрага још у току, пошто има особа које се воде као нестале у овом ратном злочину.

"На овом мјесту желимо на миран и достојанствен начин да се сјетимо тих невино страдалих младих војника ЈНА, који су до тог тренутка извршавали своју патриотску дужност као грађани државе и војске којој су припадали. Зато смо на организован начин дошли у Тузлу да ово не препустимо стихији, него да на начин како се то ради у уређеним државама мирно и достојанствено одамо почаст невино страдалим људима", поручио је Ђокић.

Он се захвалио службама безбједности, прије свега, МУП-у Тузланског кантона, и свима који су омогућили да се данашњи помен на Брчанској малти одржи на миран и достојанствен начин.

Учесници помена, који је протекао без проблема и провокација, прислужили су свијеће и положили бијеле руже на мјесту страдања припадника ЈНА, након чега су у три аутобуса, уз јако обезбјеђење полиције Тузланског кантона, кренули назад ка Бијељини.

Дио Брчанске малте, гдје је одржан помен, био је означен жутом полицијском траком. Скуп је обезбјеђивао већи број полицајаца, а на лицу мјеста налазила су се и амбулантна и ватрогасна кола.

У 12.00 часова на гробљу Пучиле у Бијељини, гдје је сахрањен највећи број војника убијених у "тузланској колони", биће служен парастос, положени вијенци, а потом је предвиђено обраћање званичника.

Напад на 92. моторизовану бригаду, која се повлачила из касарне "Хусинска буна" са око 200 возила и око 600 старјешина и војника, извели су 15. маја 1992. године припадници локалне Територијалне одбране и полиције, уз помоћ паравојне формације "Зелене беретке".

Према до сада обрађеним подацима које су власти РС добиле од правосудних институција Србије, која је за овај случај водила судски процес познат под називом "Јуришић", утврђено је да је у нападу на колону ЈНА на Брчанској малти страдало укупно 200 војника, од чега 59 смртно, док су остали били рањени или заробљени.

КОШАРАЦ: ПРЕСТАТИ СА ПОДЈЕЛАМА ЖРТАВА

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске /РС/ Сташа Кошарац изјавио је данас у Тузли да су у БиХ једнако страдали и Срби и Бошњаци и Хрвати и да ће институције Српске наставити крајње одлучне борбу да се престане са подјелама жртава као што је то била пракса дијела међународне заједнице и бошњачке политичке јавности.

"Институције РС улажу максималне напоре да сви који су учинили ратне злочине, не само на Брчанској малти, него у свим мјестима у БиХ, за то и одговарају. Управо они који су чинили злочине морају бити изведени пред лице правде и одговарати, јер без тога неће бити враћено повјерење за све грађане БиХ", рекао је Кошарац новинарима након помена погинулим припадницима ЈНА, који су страдали на данашњи дан 1992. године на Брчанској малти, у Тузли.

На жалост, каже он, не схватљиво је да су они који су организовали одређене ратне злочине у БиХ, па и овај у Тузли, сједили у посланичким клупама, а неки и у савјетничким. "То није добро за БиХ. У РС нема таквих и мислим да мора доћи потпуно нова снага и из Тузле и из Сарајева, да очисте своје редове од оних који су чинили ратне злочине и да заједнички покушамо тражити боља рјешења", истакао је Кошарац.

Он је додао да је потребно истаћи чињеницу да је Тузла, по организацији данашњег помена, много успјешнија од Сарајева. "Данас смо значајно боље сигнале добили из Тузле него из Сарајева, јер ове године нисмо могли ући у Добровољачку улицу, на мјесто гдје су такође убијени припадници ЈНА. Видимо да је Тузла по организацији много успјешпнија него Сарајево и радује нас чињеница да је Тузла много зрелија него Сарајево", нагласио је Кошарац.

Учесници помена, који је протекао без проблема и провокација, прислужили су свијеће и положили бијеле руже на мјесту страдања припадника ЈНА, након чега су у три аутобуса, уз јако обезбјеђење полиције Тузланског кантона, кренули назад ка Бијељини.

У 12.00 часова на гробљу Пучиле у Бијељини, гдје је сахрањен највећи број војника убијених у "тузланској колони", биће служен парастос, положени вијенци, а потом је предвиђено обраћање званичника.Оставите одговор