Цвијановићка: Ако Кавазовић брани имама из Козарца, одобрава његове ријечи

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упитала је у чему је поента да представник било које вјерске заједнице брани оне који вријеђају и сију мржњу, ако и сами не мрзе.

субота, фебруар 18, 2023 / 08:12

Цвијановићева је истакла за Срну да је "онда боље да се не претварамо да нам се смијеши свијетла заједничка будућност ако ће се говор мржње подводити под слободу изражавања, а комшије Србе називати ‘власима'".

"Стотине хиљада муслимана демонстрирали су у европским метрополама, а и широм свијета, јер је нека новина објавила карикатуру Мухамеда, коју 99 одсто демонстраната није видјело. Опет, с друге стране, цијела Република Српска је чула имама из Козарца и нема дилеме да је користио језик мржње", изјавила је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да је "прогон имама Амира Махића прогон на вјерској основи", Цвијановићева је констатовала да је очито дошло до замјене теза, јер се упорно покушава направити жртва од некога ко то засигурно није и нагласила да реис Кавазовић изгледа не брани имама, већ оно што је имам рекао, а сви чули.

"Што се тиче страна о којима Кавазовић говори, чини се да је и он на политичкој страни, а не вјерској, а ‘вјером’ се баве на своју руку имами по Козарцу и другим мјестима. Разне смо од таквих бесједа слушали, неке су одраз мржње, а неке су позивале и на одлазак у рат и то онај с којим се обрачунавао цијели цивилизовани свијет. А што се мене тиче, неприхватљива је како карикатура Мухамеда или паљење Курана, тако и сијање мржње имама из Козарца", поручила је Цвијановићева.

Кавазовић је рекао данас да он и предсједник Републике Српске Милорад Додик нису на истој страни, те да је он, како каже, жртва, а Додик је на другој страни.Оставите одговор