Новаковић-Бурсаћ: Избациваћемо клипове из точкова развоја Републике Српске

СНСД ће се као странка која врши власт у највећем броју локалних заједница у Републици Српској и на нивоу БиХ понашати одговорно и свој капацитет ће употријебити да отклони сметње и блокаде развоја Републике Српске, изјавила је делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ.

субота, 18 фебруара, 2023 / 08:20

Она је истакла да је неопходно допустити да сваки ниво ради оно што му је уставна улога, што ће релаксирати односе указујући да је било непотребног убацивања "клинова у точкове" када је ријеч о концесији и имовини.

"Парламентарну скупштину БиХ очекује усвајање буџета и извјештаја и планова институција. Што се тиче законских рјешења пратићемо да ли ће бити воље да се интегрално разговара о крупним питањима која оптерећују свакодневно функционисање грађана и привреде као што је питање правосуђа, те да ли ће бити спремности да се разговара на тај начин", рекла је Бурсаћева за БХТ 1.

Она је навела да сваки закон укључујући и Изборни закон заслужује унапређења те да политичка опција коју заступа од тога не бјежи.

"Што се тиче изборног закона он је био слављен као једно од најбољих рјешења до уназад неколико година. Када су видјели да не могу побиједити, кажу да им је крив Изборни закон зато што не могу побиједити. Може да се побиједи на изборима, и то се показало на локалном нивоу гдје је СНСД изгубио у неколико локалних заједница, а у Федерацији БиХ друга група странака има већину тако да је то тражење изговора", рекла је Бурсаћева.

Делегат Клуба српског народа је као неистину одбацила тврдње о контаминираним резултатима протеклих избора,наводећи да је управо та ситуација показала ко какве намјере има с обзиром на покушаје режије кроз Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ и неке друге механизме.

"О томе свједоче више од 20.000 људи који су били ангажовани у изборном процесу и то је добра ситуација да се види ко је имао какве намјере, ко је био спреман да игра по сценаријима који има лоше намјере, причам прије свега о ПДП-у и кандидатима", навела је она.

Бурсаћева сматра да би чланови ЦИК-а да имају образа и кредибилитета сами поднијели оставку, наводећи да су све странке најавиле да потегну питање њихове смјене.

"Све су странке најавиле то и очекујемо да ћемо када се покрене питање смјене имати једногласан став из Републике Српске", навела је она.

Када је ријеч о интервенцијама у ФБиХ, Бурсаћева је указала да су их странке тог ентитета саме призивале.

"Што се тиче интервенција странке у ФБиХ су изазивале интервенције и када су их добиле онда су почели протести", навела је она указујући да је темељни проблем представљања легитимног народа изразивши наду да ће бити воље да се резултати избора имплементирају такви какви јесу и да странке "осморке", "шесторке" и ХДЗ имају квалификовану већину да формирају Владу ФБиХ.

Говорећи о именовању на руководеће функције у Управи за индиректно опорезивање она је подсјетила да на челу те институције дуго није био руководећи кадар из реда српског народа.

"У смислу директора дуго година је била особа из реда хрватског народа а прије тога бошњачког. Мислим да је вријеме да та управа функционише и да полуге власти у том сегменту дођу у руке представника српског народа", додала је она.

Кад је ријеч о Агенцији за лијекове БиХ Бурсаћева је истакла да је у протеклом периоду у неким активностима била штетно оријентисана према здравственом систему Републике Српске, продукујући афере а истовремено не радећи за шта је смишљена.

"Агенција је морала да регулише област медицинских гасова а није ништа урадила на том плану. У једном тренутку је посегла за једним злокобним квазиаргументом и оптужила здравствени систем Републике Српске при чему је у ФБиХ била истовјетна ситуација у том тренутку, али се тамо ништа није десило", каже Бурсаћева и истиче да се у таквој ситуацији мора интервенистати како би се здравствени систем Српске заштитио.