Црвав темељ: Омбудсман за дјецу Српске се поводом школске године обраћа латиницом!?

Навикли смо да нам судови и друге институције у Српској пишу искључиво латиницом, али да то чини и омбудсман за дјецу, од којих данас нека тек почињу да уче слова матерњег језика (и писма) више је него самоубилачки синдром непостојања културне политике.

петак, 1 септембра, 2017 / 10:16

Прво би дјецу требало заштити од овакве врсте заштите, али у патетичном маниру састава за основну школу омбудсман (дакако латиницом) каже сљедеће:

Школско звоно ће у свим основним и средњим школама 1. септембра огласити почетак нове школске године.

Сваки почетак нове школске године пред родитељима иста брига – како ће за своје школарце обезбиједити потребне књиге и школски прибор, нову тренерку, патике.

Ученици са нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету с друговима, наставницима и брину да ли ће одговорити изазовима које нови разред поставља пред њих. Новој школској години посебно се радују они најмлађи, који ће први пут сјести у школске клупе. То је посебан дан и за њих и за цијелу породицу. Поносни на нови почетак, своју прву школску торбу, радују се првом учитељу, новим друговима, пуни су очекивања и требају подршку и родитеља и учитеља, да њихов први сусрет са школом на најбољи начин обиљежи нови и најљепши период у њиховом одрастању.

На свим запосленим у образовном систему је обавеза да у датим условима учине максимално могуће (да омбудсман научи азбуку?! Прим. Фронтала.) да се свако дијете, и сваки дан, у школи осјећа прихваћеним и једнако вриједним, да зна да има подршку и да је успјех у школи само резултат марљивог рада, да развије животне вјештине, способности учења, самопоштовање и самопоуздање, јер школа је, прије свега, васпитна установа која има изузетно важну улогу у социо-емоционалном развоју дјетета.

Посебно је важан партнерски однос родитеља и школе, који се заснива на сталној сарадњи, међусобном уважавању и повјерењу, који доприноси успјеху сваког ученика, који оснажује и подстиче дијете и који је одговор на потребе дјеце и њихов најбољи интерес.

Дјеци, родитељима и свим запосленим у васпитно-образовним установама желим срећан почетак и успјешну нову школску годину.

С поштовањем,

Нада Граховац
Омбудсман за дјецу РС