Црнадак такође не види проблем у подјели Косова, ако је одговор обостран

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да би коначни договор Београда и Приштине био велико олакшање и огроман допринос дугорочној стабилности региона, након успјешно окончаних разговора Атине и Скопља о називу Македоније.

уторак, септембар 11, 2018 / 23:01

Црнадак је истакао да договору треба дати шансу и да не треба одбијати могућа рјешења унапријед, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"Да ли можемо себи дозволити да одбијемо коначно рјешење косовског питања, комплетан договор, уз пуну сагласност обје стране, само зато што се помјера административна линија, иако не угрожава ниједан трећи субјекат? Мислим да не требамо одбацити ниједно рјешење прије него што га видимо", нагласио је Црнадак током обраћања на Стратешком форуму на Бледу.

Он је навео да је сада, посебно у БиХ, популарно говорити о томе како је корекција границе у разговорима Београд-Приштина опасна за БиХ, али да нико још није објаснио на који начин.

"Пустимо Београд и Приштину да покушају ријешити своје односе и постићи дефинитиван договор, са што мање бочних и спољних утицаја. Немојте да им сметамо, да говоримо да нешто што нисмо ни видјели не ваља и да је опасно. Тако им само одмажемо. Увијек имате времена да нешто одбијете, зато прије било каквог изјашњавања треба видјети цјеловито рјешење и саслушати аргументе", напоменуо је Црнадак, који је јуче на 13. бледском стратешком форуму учествовао на позив министра иностраних послова Словеније Карла Ерјавеца.

На овогодишњем Бледском стратешком форуму учествовало је више од 1.200 учесника из 60 земаља, а скуп су уводним обраћањима отворили словеначки премијер Миро Церар и Ерјавец, који је и замјеник премијера Словеније.Оставите одговор