Брнабићка на брифингу код ОЕБС и ЕУ, о изборима у својој земљи

Премијер Србије Ана Брнабић је на састанку са представницима ОЕБС-а и делегацијом ЕУ у Србији, предвођеним амбасадорима Јаном Братуом и Емануелом Жиофреом представила шта је све урађено од 2012. године на ажурирању бирачког списка у Србији и креирању што транспарентнијег јединственог бирачког списка.

субота, март 9, 2024 / 08:54

Брнабићева је информисала саговорнике да је Влада Србије већ упутила позивно писмо посматрачкој мисији која би пратила локалне изборе у Београду, као и да је послата молба Канцеларији ОЕБС-а за демократске институције и људска права /ОДИХР/ да упути стручњаке који ће помагати даље унапређење јединственог бирачког списка и што јаснији увид у њега због што већег подизања повјерења јавности, а у складу са законима Србије.

Она је навела да је Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије предузело мјере ради спровођења препоруке 13 која се тиче потпуног обезбјеђивања права свих изборних актера да приступе и користе јавне просторије за кампању под једнаким условима.

Амбасадор ЕУ Емануел Жиофре нагласио је значај који ЕУ придаје брзом спровођењу препорука ОДИХР-а за јачање изборног оквира.

Он је истекао потребу за смисленим и инклузивним процесом, који ће укључити све релевантне актере, како би се повећало повјерење јавности, саопштено је из Владе Србије.

Београдски избори биће одржани поново јер након децембарског гласања до законом предвиђеног рока није формирана већина.Оставите одговор