Бранково коло заиграло Олги Мартиновој

Међународна пјесничка награда „Бранко Радичевић“ за ову годину припала је угледној руској песникињи Олги Мартиновој, рекао је директор „Бранковог кола“ Ненад Грујичић.

понедељак, јул 16, 2018 / 23:27

Он је истакао да је лауреата на данашњој завршној седници једногласно изабрао жири „Бранковог кола“ у саставу – предсједник Ненад Грујичић и чланови Верица Тричковић и Мићо Савановић.

Награда „Бранко Радичевић“ свечано ће бити уручена Мартиновој 7. септембра на свечаном отварању 47. „Бранковог кола“ у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији у којој се Алексије /Бранко/ Радичевић школовао од 1835. до 1841. године.

Олга Мартинова рођена је 1962. године у Русији у мјесту Дудинка, а одрасла је у Лењинграду, где је дипломирала студије руског језика и литературе. Од 1991. године живи у Франкфурту на Мајни. Пише поезију, прозу и есеје на руском и њемачком језику.

Њени објављени наслови су „Писмо брезама“ заједно са Елке Ерб, 2001, „Ко шта коме поклања“ 2003, „Рим се налази негде у Русији“, заједно са Јеленом Шварц 2006, „На промаји Европе“ 2009, „Чак и папагаји нас наџиве“ 2010, „Између столова“ заједно са Олегом Јурјевим 2011. и „О Чвирку и Чвирки“, 2012.

„Кроз своје билингвално књижевно искуство, Мартинова поезију доживљава као ‘поруку у боци’ коју океан живота носи на својим бурним таласима, као духовни бисер покренут из дубине подсвести“, навели су из „Бранковог кола“.

Досадашњи добитници међународне награде „Бранко Радичевић“ су истакнути свјетски пјесници, међу којима и Филип Танселен, Вјачеслав Купријанов, Насо Вајена, Никита Данилов, Керол Ен Дафи, Валериј Латињин, Славомир Гвозденовић Бабкен Симоњан, Петар Милошевић, Енес Кишевић и Јирген Израел.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *