БиХ прије девет мјесеци одбила да ухапси Јашаревића

Србија је од Интерпола и његове централе у Лиону још прије девет мјесеци тражила расписивање потјернице за вехабијом Мевлидом Јашаревићем, али је Министарство безбједности БиХ затражило од централе Интерпола да се тај захтјев Београда одбије – пишу "Вечерње новости”. Позивајући се на више извора у обавјештајно-безбједносним круговима, лист наводи да је у Сарајеву намјера Београда […]

четвртак, 3 новембра, 2011 / 09:34

Србија је од Интерпола и његове централе у Лиону још прије девет мјесеци тражила расписивање потјернице за вехабијом Мевлидом Јашаревићем, али је Министарство безбједности БиХ затражило од централе Интерпола да се тај захтјев Београда одбије – пишу "Вечерње новости”.

Позивајући се на више извора у обавјештајно-безбједносним круговима, лист наводи да је у Сарајеву намјера Београда да овај терориста буде заустављен окарактерисана као “још један покушај хапшења Бошњака, који није утемељен на доказима”.

Србија је тада Јашаревића, који је прије неколико дана пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву, окарактерисала као веома опасну особу, члана радикалног вехабијског покрета.

Лист додаје да ће полицијски стручњаци Србије за тероризам и амерички агенти ФБИ, који су допутовали у Београд, наредних дана детаљно проучити и контакте вехабија из Новог Пазара и околине, са онима на Космету и у БиХ.

Посебна пажња биће посвећена информацијама о томе са којим су групама повезани у Европи, али и њихова сарадња са међународним терористичким организацијама.

Претпоставља се да је ФБИ заинтересован за број вехабија у Санџаку, њихову организацију, начин дјеловања, повезаност са другим вехабијским центрима ван Србије.

Посебно је значајно колико има радикалних исламиста спремних да, као Јашаревић, узму оружје и пуцају.

Све ове информације, како сазнаје лист, посједују МУП Србије и српска тајна служба БИА и спремни су да их доставе ФБИ.

Лист наводи да у овом тренутку десетак америчких агента, врхунских стручњака за борбу против тероризма, највише занима веза Јашаревића са приведеним вехабијама са подручја Новог Пазара, након напада у Сарајеву.

Њих интересује и хапшење групе вехабија у два наврата у Санџаку, од којих се друга, мања група, чак обучавала за управљање авионима и успостављање сарадње са истомишљеницима у БиХ, Македонији, Албанији, Грузији и Сирији.

Агенте ФБИ посебно су интересовали заплијењени дискови код вехабија, са снимцима убистава америчких војника у Авганистану и Ираку, као и руских војника у Чеченији.Оставите одговор