Београдски кадилук по Сарајстану: Шефиков ламент над Османовићем о злочиначкој и агресорској Србији

Пресуда Београдског вишег суда Осману Османовићу представља срамотан удар на правду, те ће оставити тешке посљедице на односе између БиХ и Србије. (Обратите пажњу да Шефик поново иступа у име БиХ, док заправо заступа ставове муслиманског дијела Ефбиха.)

недеља, март 20, 2022 / 15:14

Цијели процес против Османовића је вођен противно споразуму који су закључили правосудни органи двије државе. Да се поштовало право и правда, Османовић би био изручен Босни и Херцеговини како би бх. правосуђе испитало наводе који су му стављени на терет.  

Имајући у виду оцјене које су европски судови износили о приступу србијанског правосуђа у случајевима Дивјак и Ганић, никако се не може тврдити да је Османовић, као бранилац БиХ из периода агресије, имао фер третман пред србијанским правосуђем.

Србија је у више пресуда међународних судова одређена као агресор на Босну и Херцеговину, те је истакнуто да је њено ратно руководство, на челу са Слободаном Милошевићем, било на челу удруженог злочиначког подухвата с циљем уклањања несрпског становништва са дијелова територије Босне и Херцеговине.

Чињеница да Србија не процесуира и одбија испоручити осумњичене за учешће у организацији и извршењу геноцида у Сребреници, попут Томислава Ковача, Светозара Косорића или Радослава Јанковића, те да штити осуђеног злочинца Новака Ђукића, најбоље говори да је Србија држава која не прогони, већ штити злочинце.Оставите одговор