Бе-ел Бајк: Кад баш мрзиш свој језик, писмо и памет

Нико не поставља питање да ли је оку угодно и туристима нагодно имати бицикле на изнајмљивање у Бањој Луци, као ни то да је азбукоубиство редовна појава за буџетски новац у Српској.

понедељак, април 2, 2018 / 10:04

Нико никога, а поготово Фронтал.СРБ, ништа не тјера. То да се разумијемо. Свако може да пише како му воља, чак и у државним институцијама, откако је високи представник недемократским нормама наметнуо амандмане на Устав Републике Српске.

Оно што упада у очи, јесте политичко лицемјерје. Политичке партије, па и оне које су тренутно на власти у Бањој Луци, све су се буниле против оваквог тиранског дјеловања данас скрајнутог ОХР. Надаље, пред изборе углавном не причају о комуналним и инфраструктурним стварима, већ о заштити српства, Републике, борбе против "странаца", НАТО, домаћих издајника и ефбиховских ратнохушкачких и крвожедних политиканата; који ово исто блебећу, само са својим националним предзнаком и агресивним усмјерењем на уништење Српске свим расположивим средствима. С једном великом разликом – у Ефбиху нико никад ништа не штампа ћирлицом.

Не морамо пратити од завршетка избора и конституисања власти, довољно је од почетка ове године да измјеримо колика је брига за "српство". Азбука је, сложићете се, у условима када друга два народа својатају српски језик и историју, једина ствар коју не желе. Стога је она основа идентитета српског народа.

Градске власти највећег града Српске ни један скупљи, медијски исфорсиранији догађај, а за који су дали своју подршку и новац (Зимзоград, прослава Нове године, најаве БЛ-маратона, БЛ-бајк…) нису начинили са азбучном медијском галантеријом. Чак ни у омјеру пола/пола, како се у социјализму једне седмице у школи писала ћирлица, а једне латиница. Данас би било очекивано да то буде барем на трагу филозофије српски/енглески, како су смеђи путокази за туристе по граду и написани. Али наравно да не! Како вас није срамота (затуцани болесници српски) да то уопште и питате?

Изузетак је једнодневни Ћевап-фест, који баш и нема пуно везе са културом. Али има са кркањем. Дакле, српство, његово писмо и језик, сведено је на крканлук за јулијанску Нову годину. Било би нам изузетно драго да то није тако, али градске власти не да нас не демантују, већ са поносом учествују у ономе што зовемо азбукоубиство.

Да видиш ти што ми знамо и волимо англосаксонски…

Због чега се читав аутоматизовани систем мора звати на енглеском језику? Бе-ел бајк? Ма, је ли стварно? Ништа друго нисте могли смислити? То говорницима енглеског језика, туристима напосе, звучи као када неке заостале ромске породице својој дјеци дају имена Роки, Рамбо, Есмералда, Љовисна, Цеца, Брена…

БЛ-бицикл, БЛ-биц, Посуди БицикЛ, Биц-на-жиц, или било који други појам који би био "локализованији", примјеренији нашој традицији и ономе што учимо дјецу у основним и средњим школама, није одговарао локалној власти. Нису га, да будемо искрени, ни разматрали. Такође, натписи на апаратима су двојезични (језик из ФБиХ и енглески). То говори да је азбука писмо које бране и користе искључиво када је изборна кампања у питању. Када неко разбија ћириличне табле на Општини Вуковар; па треба дати србољубну и жестоку изјаву, да је пренесу послушни, латинични медији.

Фронтал.СРБ ће бити слободан да се против овог бори, али и да запамти. Па подсјети носиоце власти (али и опозицију на нереаговање), када изборна кампања буде званично почела.

Сада иде саопштење иницијатора овог система изнајмљивања бицикала, које је наравно писано латиничним писмом и са пуно неписмених примјера остављања ријечи у оригиналном енглеском правопису, што овај чланак кандидује и за таг – Пресловљено.

Бике схаринг увијек јачи од Дијељења велосипеда

Бања Лука је у петак 30.03. ставила у функцију нову бициклистичку инфраструктуру, Бике – схаринг систем, илити систем јавних бицикала под називом БЛ бике. Градска управа Бања Лука је за почетак финансирала укупно четири терминала на различитим локацијама у граду са укупно 30 бицикала, који би требали, прије свега, да буду замијене кориштење моторних возила за путовања у ужој градској језгри, а потом као понуда за све туристе који желе да упознају град са бицикла.

"Центар за животну средину је краје 2016. године започео ову иницијативу према Градској управи, гдје смо им представили ову врсту система и шта улагање у овај систем доноси нашем граду када је у питању смањивање моторног саобраћаја. У 2017. години смо имали неколико састанака гдје смо говорили о томе које су потребе града и које би то локације требало покрити. Након што смо упознали представнике Града са тиме које све компаније дјелују на овом простору, те након расписаног тендера, одлучили су се за неxтбике систем јавних бицикала. Сматрамо да је Град одабрао једну од најбољих компанија на овим просторима, које покривају укупно 150 градова." – истакао је Тихомир Дакић. 

Ово је трећи град у Босни и Херцеговини који је увео овај систем, те поред Сарајева и Тузле, Бања Лука је први град у Републици Српској. Представници Градске управе су најавили да ће проширити овај систем са још двије локације које би требале да ојачају читав систем.

"Иако увођење овог система, можда не изгледа као један од најбитнијих приоритета, оно је ипак потенцијална прекретница за Градску управу, која ће морати не само проактивно водити овај систем и бити на услузи свим корисницима, већ ће морати пажљиво и врло брзо да планира развој бициклистичке инфраструктуре. Поред ревитализације постојеће инфраструктуре те спајање у мрежу која се треба наставити развијати, једну од иницијатива коју смо хитно послали јесте и повезивање читавог источног транзита са бициклистичким стазама/тракама. Већ у наредном периоду очекујемо низ радних састанака гдје ћемо пренијети све оне потребе бициклиста у нашем граду, те појаснити да се бициклистички саобраћај, поред пјешачког, мора интегрисати у постојећу инфраструктуру те уступити предност поготово када је у питању урбана зона града. Ускоро би требала да буде прошлост мисао о томе да ћете ауто паркирати код самог улаза у кафић или неку од институција. Ово је посљедњи тренутак за Бању Луку да коначно крене да мијења однос према саобраћају и да се пјешачки, бициклистички па и јавни транспорт стави испред онога индивидуалног. Ове године очекујемо да ће се улагати и у паркинге за бицикле с обзиром да смо Граду доставили потребу за локације гдје се требају поставити као и техничко појашњење врсте паркинга за бицикле." – додао је Тихомир.

Отварању неxтбике система у Бањалуци су присуствовали Ахмед Ћеримовић – директор Неxтбике пројекта за БиХ, Крешимир Дворски – директор Система јавних бицикала из Хрватске и Себастијан Слебух – менаџер компаније Неxтбике из Лајпцига.5 КОМЕНТАРА

 1. Сугеришем идентитетски угроженима да носе, возе, једу, дишу, читају, само оно што је на ћирилици, нарочито ваше омиљене робне марке. Није проблем ни да се борите, само некако вас је мало и биће вас још мање, јер вам деца одлазе у иностранство… где ћирилицу могу само фолклорно да користе.

  1. Комшија име ти је сербско, и гадно је ако га подлачиш по латиницу. Можда си и католик, тиме горе, љубите глупе кипове и „перете“ ноге изабраном народу јер „тако морате“ да се зна ко вама командује.
   Иначе, фокус борбе биће ускоро како спречити да отимају децу родитељима хришћанима под разним изговорима, и да им при томе дају ненормалне дозе наркотика и ненормалне дозе хормонских препарата. Неко се радује…биће органа!

 2. Још кад чују за ваш споразум о програмској сарадњи са СНСД-ом просто одлијепе ?!? Да не говорим о томе шта би рекли кад би чули да владајућој партији (про)дајете мјеста у бирачким одборима, да би могли да краду изборе ??? Вјерујем да би били још зеленији, од муке.

 3. Ја сам змају што се тиче политике, чист као жарко сунце, то могу на причешћу рећи.

  Можеш ли се ти заклети на причешћу да ниси у неколико партија у колико си био до сада, договарао око бирачких одбора, да ли да се заједно заштитите, или да нешто муљате, то не није битно?

  Ми смо са својим партнерима 2016 године имали заједнички наступ на изборима, заједничке бирачке одборе, шта је ту спорно?
  Због тога данас и јесмо парламентарна партија на локалу.

  Па нас ЗМАЈУ деру на изборима од како смо настали, шта сад требамо, да идемо сами, па да нас опет осакате, све само да би ти био задовољан, да не би у мене „сумњао“?

  Видиш ли ти црњо шта се ради, 35 тона папира за штампање гласачких листића нестало.

  Ево ти примјер мог искуства.
  Имали смо члана бирачког одбора 2010 године на бирачком мјесту МЗ Подграб-школа, горе су ме људи обажавали јер сам им већ увелико био задужбинарски изградио онај прелијепи еколошко-спортско-рибарски центар.

  На том мјесту је гласало укупно 472 бирача, избројано је све до пола девет, мени мој члан одбора јавља да сам добио 254 гласа, значи више него сви из СНСД, СДС и ПДП заједно.

  Око дванаест ме зове и каже могу ли кући, имам сутра испит, контам све завршено, кажем иди.

  Сутра ујутро као гром из ведра неба дође потписан извјештај бирачког одбора из Подграба у коме је Лазаревић добио 22 гласа, акажу да је бирачки одбор имао накнадно бројање и да је све завршио тек у пола пет ујутро.

  Ово ти се кунем мајчиним гробом, а постоје свједоци, сад тај човјек иде понекад са мном у рибе.

  Шта би ти сад, да једина авангарда и АЛТЕРНАТИВА са идејом и идеологијом иде сам, да нас нагрдце, па да ти кажеш како смо честити људи.

  Халооооооооооооооооооооооооо!

  П.С. Сто пута ћу поменути Рајка Васића, човјека који је више пута на блогу написао да се избори не губе на дан избора, него у изборној ноћи.

  1. Ха ха ха! Члан одбора радио за снсд, па Лазаревићу грешком јавио колико је снсд освојио. Нема ништа мајко од твога весеља.

   Обишао сам службено прије неколико дана ДЗ Пале, дивни људи, љубазни, у тешким условима боре се да олакшају живот грађанима. Питах троје с којима сам комуницирао је ли им икад Лазаревић донирао зубе, кажу да није. Ето, чист као жарко Сунце лажно обећао. Али зато су мени до неба захвални од Пала, преко Подграба, Јахорине, све до Мокрог. Ко је зимовао на Јахорини, могао се увјерити да особље има све зубе. Питају ме за кога да гласају, а ја им кажем: „Ако вам Лазаревић добави зубе, продајте их преко „пик“-а и дајте му глас, а ако не, гласајте за његове душмане.“

   Је л’ поштено?

Оставите одговор