Шта каже први млади ДНСовац Бање Луке?

Саша Ристић је предсједник Организације младих Градског одбора Демократског народног савеза Бања Лука, откуда је стигао овај интервју објављен и на страначком порталу.

понедељак, 2 априла, 2018 / 10:05

Предсједник ГО ДНС Бањалука Недељко Чубриловић недавно је рекао да су млади ГО ове године укључени у кампању више него икад и да се од омладине много очекује. За нас је то потврда да смо у протеклом периоду квалитетно радили и апсолутно сам сигуран да ће млади оправдати дато повјерење, истакао Ристић.

Организација младих Градског одбора (ГО) Демократског народног савеза (ДНС) Бањалука постављена је на јаким темељима и њен садашњи рад води ка најорганизованијем политичком подмлатку у највећем граду Републике Српске. Лично сам задовољан урађеним, напредујемо боље него што је планирано, а у прилог томе говори чињеница да ћемо у априлу ове године имати преко 1.400 омладинаца, за око 200 младих више у односу на исти период прошле године, изјавио је у интервјуу за портал ДНС-а предсједник Организације младих ГО ДНС Бањалука Саша Ристић.

Прије годину дана сте изабрани за предсједника Организације младих ГО ДНС Бањалука. Како видите стање у овој организацији тада и данас?

Организација младих увијек је имала отворена врата за све своје омладинце и то је један од кључних разлога који ме је још као координатора младих Мјесног одбора (МО) опредијелио да се активирам у раду Организације. Такав однос према омладинцима је једна од најважнијих карактеристика ДНС-а и фундамент нашег садашњег рада. Када је у питању избор за предсједника младих, ту је важно напоменути да делегати прије годину дана нису бирали само предсједника, бирали су тим и предсједника као тим лидера. Све оно што омладина ради је заслуга групе људи која је окупљена око заједничког циља. Због свега тога јако је важно омладину перципирати као организацију а не само кроз предсједника или једну личност.

У прошлој години сте покренули реорганизацију Организације младих, да ли је тај процес при крају и о чему се ту тачно ради?

Ранијих година постојала је потреба за већом увезаности у самој Организацији и то смо препознали као један од највећих недостатака. То је сада ријешено. У програму рада дефинисали смо начине и шематски представили моделе помоћу којих бисмо успоставили комуникацију са свим омладинцима у организацији. Практично, то је значило обилазак цијеле територије ГО ДНС Бањалука и формирање рејона чији кординатори су чланови Предсједништва младих. Овај процес завршили смо у октобру мјесецу прошле године. Сљедећа фаза која ће за циљ имати подизање организације на још виши ниво биће формирање актива у оним МО гдје је то могуће и у тај процес крећемо послије реорганизације ГО ДНС Бањалука.

У протеклом периоду били смо свједоци многобројних активности младих. Шта је ваша визија?

Поставили смо јасне циљеве које желимо остварити у периоду од четири године, а један од њих је реорганизација младих о којој сам говорио. Други на којем радимо је креирање препознатљивих активности током године, активности које ће постати традиционалне и масовне. Наравно, треба узети у обзир да ли се налазимо у изборној или предизборној години, па сходно томе радимо на таргетирању активности. У сваком случају, уз енергију коју сада посједујемо, стрпљење и посвећеност, сигуран сам да ћемо остварити ове, као и друге задате циљеве.

Чиме се водите приликом планирања активности?

У оквиру младих смо одредили координаторе за поједине области рада. Ту смо се водили афинитетима сваког појединца, па тако имамо координаторе за хуманитарне акције, спортске и забавне садржаје, образовне активности. Увијек се трудимо осмислити широк дијапазон активности којима ћемо задовољити различита интересовања и потребе наших омладинаца. За годину дана смо имали више од 25 различитих активности. Прва активност је била дружење на Балкани у којој је учествовао велики број омладинаца, углавном координатора младих. У љетним мјесецима смо реализовали традиционални одлазак на море коме је присуствовало више од 160 омладинаца, а у неколико наврата имали смо једнодневне излете на море, па се дешавало да физички немамо мјеста за све заинтересоване. Крајем септембра смо организовали шаховски турнир под називом "Спона младости и искуства 2017" из којег је настала шаховска секција која данас успјешно ради, окупља љубитеље шаха свих генерација и коју посебно подржава руководство ГО ДНС Бањалука. Тај мјесец био је резервисан и за радну акцију уређења дворишта основне школе, поправку спортске инфраструктуре и донирање пакета спортске опреме основној школи. У октобру, пред почетак академске године, организовали смо предавања на тему јавног наступа, а као епилог је основан дебатни клуб Организације младих ГО ДНС Бањалука. Новембар је протекао у знаку фудбалског турнира "Више од игре" на којем су учествовале екипе из цијеле Бањалуке, па је тако у самој активности, на различите начине учестовавало око 250 чланова и симпатизера ДНС-а. Једна од најбољих екипа са овог турнира је у децембру представљала Организацију младих на традиционалном турниру у Борику. У јануару мјесецу имали смо прославу Нове године којој је пристуствовало више од 230 омладинаца. У фебруару смо славили љубав, тако да смо у сарадњи са Организацијом жена организовали представу и подијелили 75 карата за наше омладинаце. Крајем фебруара организовали смо излет на Козару по симболичној цијени од 1 КМ. Ове активности бих издвојио као најважније и у тим активностима је присуствовао највећи број омладинаца. С друге стране, не треба заборавити да смо имали низ сједница предсједништва, низ рејонских састанака, хуманитарну акцију давања крви, да су наши омладинци учествовали у реевиденцији чланства као и у редовном раду МО из којих долазе. Донедавно смо за наше омладинке организовали фитнес, а поред овога, сваке седмице, у два различита термина имамо рекреацију.

Које активности Организација младих ГО ДНС Бањалука планира у наредном периоду?

Предсједништво младих је у јануару дефинисало полугодишњи план рада. У априлу мјесецу планирана је хуманитарна акција у којој ће се сва прикупљена средства предати Јавној установи Дом "Рада Врањешевић". Поводом Васкрса планирана је радионица са дјецом у дому, док ћемо у истом мјесецу заједно са републичком организацијом имати представу. У циљу промоције културе и културних вриједности договорили смо пријем у Музеју Републике Српске и присуство предавању познатог српског археолога и историчара. У мају ћемо организовати прославу 1. Маја и путовање у Венецију. Такође, наше будуће активности прилагодили смо кампањи која је пред нама.

Изборна година је пред нама, на које начине су млади ДНС-а Бањалука укључени у те процесе?

Предсједник ГО ДНС Бањалука Недељко Чубриловић недавно је на једном скупу рекао да су млади ГО ове године укључени у кампању више него икад и да се од омладине много очекује. За нас је то потврда да смо у протеклом периоду квалитетно радили и добили прилику да узмемо веће учешће у раду ГО. Оно се, између осталог, огледа и у најзначајнијим позицијама у Градском изборном штабу. У предстојећој кампањи, поред организовања омладине и редовних активности, руководићемо процесом именовања чланова бирачких одбора и посматрача на бирачким мјестима. Млади ће бити носиоци активности везаних за обуку, лочистичку припрему и едукацију сваког члана бирачког одбора и посматрача. Наравно, свјесни смо изазова који су пред нама и чињеница да је за овај дио изборног процеса потребно припремити 600 људи а онда и руководити њима на дан избора говори сама за себе. Али и поред наведеног апсолутно сам сигуран да ћемо оправдати дато повјерење и кроз овај изборни процес унаприједити рад ГО, унијети нова знања, енергију и методе рада који данас нису присутни ни у једној политичкој опцији у граду. Истина, већа одговорност ствара и већи притисак, али све то ће бити корисно за омладину и већ данас могу да наслутим који омладинци ће својим радом и примјером постати препознатиљиви и у младима и у ГО.Оставите одговор