Аваз: Шпирић напушта СНСД

Дневни аваз данас пише да је Никола Шпирић све ближи томе да напусти СНСД, и да као независан посланик помогне СДП-у да формира власт без СНСД и ХДЗ. Све је више информација које указују да је сукоб Николе Шпирића и Милорада Додика дошао до тачке неминовног разлаза. Према изворима блиским Шпирићу, актуелни предсједавајући Вијећа министара […]

понедељак, мај 9, 2011 / 09:53

Дневни аваз данас пише да је Никола Шпирић све ближи томе да напусти СНСД, и да као независан посланик помогне СДП-у да формира власт без СНСД и ХДЗ.

Све је више информација које указују да је сукоб Николе Шпирића и Милорада Додика дошао до тачке неминовног разлаза. Према изворима блиским Шпирићу, актуелни предсједавајући Вијећа министара БиХ намјерава дефинитивно напустити СНСД и основати властиту странку, пише Авез.

Такође, Шпирић, према истом извору, планира да пређе у независне посланике у Заступничком дому Парламента БиХ и да се, заједно с четворицом посланика СДС-а и једном заступницом ПДП-а, прикључи странкама које предводи СДП у Представничком дому и да формирају парламентарну већину и нову власт на државном нивоу, без два ХДЗ-а, али и без СНСД-а.

На овај начин Златко Лагумџија, лидер СДП-а, избјегао би и Додика и Човића као партнере, а странке окупљене око платформе са Шпирићем, СДС-ом и ПДП-ом имале би 24 заступника, што је квалифицирана парламентарна већина која може самостално изабрати ново Вијеће министара БиХ.

Извори даље наводе да Лагумџија, наравно, прижељкује овакав сценарио, иза кулиса увелико и ради на његовом остварењу, а према свему судећи, има и подршку важних амбасада у Сарајеву.

На крају се закључује да би, код оваквог развоја ситуације Лагумџија могао рачунати и на мјесто предсједавајућег Вијећа министара БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Као да је ово проблем Лагумџији да изведе, једино што му треба је довољно велики кофер са довољно великим износом у њему. Овај ће промјенити и вјеру за паре, а о странкама не треба ни говорити.

 2. Како то ови из „аваза“ знају да напишу, да би се ми ихватили за коментарисање.
  Шта је све овај лист написао о господину Шпирићу још увјек актуелном председавајућем ВМ па то је нечувено, какве су коментаре остављали у текстовима где се овај политичар појављивао, па сад и ово, то је за неповјеровати.
  Овај линк говори који су то превртљивци, лицимјери.
  Погледајте им коментаре а покушат ћу да нађем остале вијести и текстове ових новина како су „китили“ господина Шпирића Н.
  http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/34353-sukob-u-snsd-u-kulminirao-spiric-hoce-u-koaliciju-sa-sdp-om-i-lagumdzijom.

 3. Да, али је очигледно и да унутар СНСД ствари не стоје добро. И није то од јуче. Цијели Бањалучки одбор је против Додика. А тек ако би се повукли из заједничких органа БиХ, пуцало би на све стране.

 4. Ne vidim sta je tu cudno sto Nikola Spiric-Ronaldo napusta neku politiclu partiju, on je bio u svakoj, jos mu jedino ostaje da promijeni pol, ili postane Bosnjeak (nisam siguran da li je to bio vec ) B-).

  Ali ako je istina da razmislja o odlasku iz Crvenih, onda je kraj Laktaske kriminalne hobotnice veoma blizu, naime postenom i cestitom Nikoli se ne moze osporiti da ima „njuh“ i osjeti kad je neka stranka dosla do kraja, tako je bilo i sa Socijalistima, Radikalima, SDS-om, PDP-om…vjerovatno sam mnoge i preskocio, ko ce to sve prebrojati B-).
  Kraj je blizu. Ovaj put zauvijek, sad placi……:D

 5. Дневни Аваз рекао! Покушава се све да се разбије јединство Републике Српске па и овако.

  Лично не бих никада ставила руку у ватру за г. Шпирића јер је до сада апсолутни рекордер у промјени дресова, АЛИ мислим да ово није истина!

 6. @ jahač
  Nikada nisam pročitao ni slovce iz avaza,niti ću.Nego ,u vezi tvoga glasanja na sledećim izborima:
  Moja rodica iz zg rekla mi je prošlog ljeta:znaš šta? Na sledećim izborima gu glasati za sanadera.On čisti i pustoši hrvatsku.Nije mu stalo do hrvata i hrvatske koliko do lanjskog snijega. njegovo pravo ime je Pohlepa.I, ni jedan srbin na vlasti u hrvatskoj ne može nauditi državi koliko on.Uzima milijarde…
  Ali, u decembru ode sanader u bajbok.
  Bojim se da i oni koji ne vole rs slično razmišljaju.
  Ili da dodik ode na „službeni put“?

 7. Ako se desi ovo o cemu se naveliko prica, tj da se referendum odgadja za 3 mjeseca, onda predlazem da se uvede jos jedan brojac na Frontalu, jer ce ovi opet slagati :D.

  A i bolje je to, nego se raspravljati sa Milinim omladincima B-).

  P.S. Simicu kaci brojace, moze i jedan veliki koji bi odbrojavao kraj SNSD-a, predlazem da pocne od 60 (dana):D, i to je previse B-).

 8. A, što se tiče Špirića , može da mu se kaže i ovo i ono, da je preletač i svašta nešto, ali da on pomogne lagumdžiji i njegovom sdp-u, da bude sa pdp-om nekakva potpora bh vlasti, ne dolazi u obzir.
  Često se nađem u njegovom kraju, pred crkvom u njegovom selu.Podigao je spomenik borcima otadžbinskoodbrambenog rata.Poznavajući potku i osnovu od koje je izatkan, o tome nema ni govora.Dakle, lagumdžija i avaz mogu samo sanjati.Niti nikola, niti ivanić.Drvarčanin i Grmečlija sa lagumđijom?Pusti snovi sarajevske ćaršije!

 9. Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да неће одговарати на спекулације медија о свом преласку у СДП, као и о нејединству у оквиру СНСД-а, додајући да су „СНСД и Милорад Додик народни избор и судбина Републике Српске“.

  „СНСД даје широк оквир за различита мишљења, драго ми је да се игра на најјачу карту – на СНСД када је ријеч о власти на нивоу БиХ и ја сам у ових 12 година показао да то јесам“, рекао је Шпирић након састанка представника СНСД-а у институцијама БиХ са предсједником Републике Српске.

  (Срна/снсд.инфо)

  Мада ће сада сви душебрижници опет наставити по свом, па ће тако и даље причати да нема јединства у странци, да су сви незадовољни, али наравно, притом немајући ни једног јединог ваљаног доказа за то. Ставови не морају бити исти и нису исти али странка је јединствена и нема разлога да се нешто ту мјења.

Оставите одговор