Бања Лука: Обиљежавања Дана побједе над фашизмом

Централна свечаност обиљежавања Дана побједе над фашизмом биће данас одржана у Бањojлуци, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачих ратова Владе Републике Српске. Парастос за све погинуле у борби против фашизма биће служен у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега је предвиђено полагање цвијећа на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, обраћање званичника и […]

понедељак, мај 9, 2011 / 09:55

Централна свечаност обиљежавања Дана побједе над фашизмом биће данас одржана у Бањojлуци, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачих ратова Владе Републике Српске.

Парастос за све погинуле у борби против фашизма биће служен у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега је предвиђено полагање цвијећа на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавању овог значајног историјског догађаја присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, који ће положити вијенац на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачих ратова.

Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на капитулацију нацистичке Њемачке 1945. године.

Дан побједе се слави 9. маја, иако је Други свјетски рат коначно завршен тек неколико мјесеци касније безусловном капитулацијом Јапана након употребе атомских бомби у Хирошими и Нагасакију.

Наиме 9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о њемачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао њемачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату обиљежава се и као Дан Европе.Оставите одговор