АУБЛ: Томпсон надахнуће професорима

На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, на вјежбама из монтаже, доцент Предраг Соломун пустио је студентима спот Марка Перковића Томпсона

уторак, децембар 17, 2013 / 15:29

Ако не знате ову опскурну персону, то је онај квази-рокер гангашке поетике, који је познат по својим фашистичким изјавама и наступима, те отвореном величању усташтва и злочина над Србима у посљедњем рату.

Као да нам није доста то што на Хрватској телевизији никада не би пустили неку групу из Републике Српске, односно било коју српску групу уопште, ма колико била популарна? Зато РТРС уредно на своје листе «Урбане зоне» под домаће ставља Психомодопоп, који је током деведесетих припадницима Туђманове паравојске пјевао на првим линијама «Хрватска мора побијетит’»…

Као да нам није доста што у Вуковару лупају ћириличне табле и негирају злочине над Србима, па РТРС титлује филмове и серије латиницом, а и државне институције и главне полуге друштва, као што су полиција, судство, здравство… користе латиницу умјесто ћирилице, у таквим напорима им се, ево, прикључила и просвјета.

Соломун: Томпсон релативизира хрватску повијест

Соломун каже да студенти на петом семестру првог циклуса студија из предмета Монтажа раде кратке филмске и телевизијске форме као што су рекламе, филмски форшпани, шпице, џинглови, музички видео спотови, од којих им је музички видео спот и испитна вјежба.

– У склопу припрема пуно гледамо и анализирамо видео спотове, од оних најранијих до ових најнових, оне најбоље али и оне лошије, како стране тако и домаће. Томпсонов спот на "љубавну" пјесму "Само је љубав тајна двају свјетова" погледали смо већ када је час и завршио, непланирано, преко Јутјуба, након чега смо га заједно и коментарисали и размијенили мишљења о ширем контексту пропаганде коју тај музичар проводи – рекао је Соломун.

На питање да ли некоме ко је озлоглашен попут Томпсона уопште има мјеста у настави образовања, Соломун каже да је дужност педагога на факултету да најбоље усмјери студенте, да им пренесе што више знања, а да на филмским студијама прате и анализирају све занимљиво што се појављује у свијету филма и телевизије.

– На жалост, Томпсон је један од музичара који са својом екипом сарадника има врло квалитетну рекламну кампању свога рада и прикривену пропаганду једне идеологије, што укључује и видео спотове његових пјесама кроз које, под кринком љубави према домовини и своме народу, врло вјешто релативизира најцрњу страницу хрватске повијести. О томе треба говорити и на то указивати јер се то дешава ту, крај нас, на нашим просторима – сматра Соломун.

Предраг ће допустити да се не слажемо да је код Томпсона ишта квалитетно и прикривено, већ да је у питању један монументалан и простачки кич отвореног усташтва, од којег је умјетничкија и Мара са све Дервентским лолама; али и да примјетимо како је наклоност ка показивању бравура Марка Перковића код њега подтекстуална.

Наглашено видљива и из Соломунове терминологије коју смо дали детектовати и у изјави, односно «релативизирању повијести» и «нашим просторима» из уста једног просвјетног радника.

Занимљиво неће бити пратити да ли ће на еквивалентној институцији у Загребу бити праћени пропагандни учинци спотова Баје Малог Книнџе, и како би се провео неки тамошњи доцент да то допре до јавности; него хоће ли овај доцент својим студентима пустити неки спот Цеце или Секе, у односу на чију пропаганду и рекламну кампању Томпсон изгледа као тинејџер одбијен на аудицији за Звијезде гранда?

Лука Кецман: Томпсона приказивати у равни са нацистичким филмовима

Декан бањолучке Академије уметности, Лука Кецман, каже да је Соломун Томпсонов спот пустио само да би илустровао оно што је код овог пјевача негативно.

– Да ли то значи да студенти не требају да гледају и немачки документарни филм "Тријумф воље", снимљен 1935. у режији Лени Рифенштал, који приказује 6. конгрес тада владајуће Нацистичке странке и који садржи сцене говора нацистичких вођа Адолфа Хитлера, Рудолфа Хеса и Јулиуса Штрајхера?

Мене Томпсон уопште не интересује и сматрам да је пуштање његовог спота студентима сасвим у реду, уколико се тим поступком показала негативна страна његовог рада и промоције тог рада – каже Кецман.

Дукић и Влаисављевић: Пропагандистички скандал без оправдања

Председник Одбора за образовање, науку, културу и информисање Народне скупштине РС, Гордана Дукић, каже да не постоји никакво оправдање да се студентима или ученицима пуштају Томпсонови спотови.

– Професор који је то урадио имао је друге начине да се осврне на негативну кампању у музичкој продукцији. Такви поступци се не могу оправдавати. Знам шта је хтео да каже и поручи студентима, али је изабрао потпуно погрешан приступ – рекла је Дукић.

Слично мисли и универзитетски професор Мирјана Влаисављевић која тврди да навођење Томпсона у било каквом контексту међу студентима представља непримјерен и пропагандистички чин.

– Томпсон, чије песме величају усташтво, слави геноцидну политику Независне Државе Хрватске према Србима. Управо због тога је спомињање Томпсона у било каквом тумачењу више него неосновано – истиче Влаисављевић.

На крају крајева, ово је још један показатељ како је друштво у Бањој Луци непремостиво цивилизацијски либералније, чак и од интелектуалних елита у Загребу или Сарајеву, а о простом пуку да не говоримо.

Никакав, наравно, проблем не би представљало образовање Томпсоном на Универзитету у Бањој Луци, када би из региона и свијета признали да они то никад не би допустили. Умјесто тога, управо се Бања Лука оптужује за нетолеранцију, затвореност, фашизам…

Можда баш због (не)дјеловања наше просвјете?0 КОМЕНТАРА

 1. Заиста страшно! Очекујем реакцију и санкције против овог господина који је намјерно предузео овако нешто, са циљем да провоцира.

  Заиста је невјероватно шта је све допуштено у овом граду. Она јучерашња парада у хотелу Босна, узимајући у обзир учеснике, у вријеме страшних напада на српски народ у Хрватској, је такође недопустива. О посјети скупљача потписа против ћирилице г. Бандића од прије неки дан да и не говоримо.

  Господо са власти, републичке и локалне, да ли имате самопоштовања??? До када ћете да показујете сервилан однос???

 2. Брука и срамота!

  Свиђа ми се што текст није искључив како гледамо из Хрватске и Сарајева већ полемичан. Нема шансе да би неко код њих за ово прошао без отказа.

  За овог Соломуна први пут у животу чујем, али таквих као он има у нашој просвети безброј. Углавном су то ови што су добијали стране стипендије и научили тамо да пролази ако серу по своме и уживају у хрватским говнима. Шта се чудити кад су нам Антон Касиповић и Ирена Солдат кројили и још увијек кроје капу у просвјети и култури већ деценију најмање?

  Бања Лука је тачно проусташки град кад мало боље размисли човјек. Срамота ме некад што живим овдје.

  Дакићу перо ти се позлатило!!!

 3. Кифла, 17.12.2013. 18:28:07 [97823]
  Брука и срамота!

  Бања Лука је тачно проусташки град кад мало боље размисли човјек.
  ———————

  Није потребно пуно размишљати!
  Јако је изражено и видљиво на сваком кораку.

  Усташија не дозвољава изградњу споменика својим погинулим борцима ни након 20г. 🙁

 4. Dragi komentatori, shvatate li vi šta je Solomun rekao? Da li vidite da je on rekao isto što i Vlaisavljevićka?

  Realno, Tompsonovo pakovanje je odlično, mrzio ga neko refleksno ili uvježbano, i vrijedi ga proučiti. A nas braća ‘rvati već 20-i-koju godinu debelo šiju u propagandi (šiju nas i šiptari, ako ćemo iskreno). Zato Mija Martina Barbarić – ko god da je ona – može u jebenom jutarnjem programu da kaže „za dom spremni“, a Srbe je sramota istaći trobojku na javnom mjestu i dići tri prsta sem ako nisu u alkoholisanom stanju.

  Zašto se Baja Mali Knindža ne proučava u Zagrebu? Nema pakovanja. Veoma jednostavno. Baja je čista rinfuza, kućna manufaktura. Mi se Baje stidimo, prodajemo ga ispod tezge. Sa druge strane, Tompson je vrhunski proizvod (državne firme), u rangu čokolade sa ljubičastom kravom, prodaje se za solidne pare.

  Usput, ne znam da li ste uočili da na RTRS uglavnom idu reklame na čistom hrvatskom jeziku, a da premijerka RS kupuje isključivo u „Merkatoru“ (od tri puta koliko sam bio tamo u prolazu, njenu ružnu facu sam vidio dva puta)?

  Ne bih da vrijeđam kolektivno, al’ malo logike nije naodmet.
  😉

 5. Pozdravljam komentatora pod nikom ajel. Ma, bravoooo!
  Bigeruje li bigeruje zvanični stav naše vlasti.

  Jedno je da ki sam za proustaški režim, kakav je naš, a drgo je pitanje: pa čemu ste se vi nadali, dragi moji, pogotovo Anja?

  samo debil nije mogao da vidi gdje nas vode, sada to više i ne kriju.
  Za dom su odavno spremni.
  Kakva je razlika izmedju onih i ovih, onih koji su ubijali maljem, i ovih koji ubijaju bijedom?

  Narod i onda išao kao ovca pred dželata, i sad opet to čini.
  Molim vas lijepo, u muzeju RS napraviti izložbU igračaka sa šahovnicom ispod koje su nas klali, kakva drskost, kakvo ruganje žrtvama Jasenovca i Jadovnog, Motika i Šargovca … A, muzej RS mi finansiramo.
  Firči, Za dom!

 6. Бојане, мислим да си замијенио тезе. Овде се не ради о „паковању“ већ о провокацији. Има сасвим довољно примјера којима је поменути господин могао да покаже шта је хтио, али он се дохватио баш Томпсона. Дакле, ово је чиста провокација и очекујем реакцију.

  Меркатор, наша храброст, рекламе на јавном сервису… слажем се са тобом, навела сам и неке примјере такође, али то су наше грешке, нешто што може да се припише нама или нашим властима. Овај поступак поменутог професора је сасвим друга прича која мора да наиђе на осуду и санкције. У супротном своје нереаговање можемо да допишемо на овај списак.

 7. Anja, reci mi da se šališ.

  – У склопу припрема пуно гледамо и анализирамо видео спотове, од оних најранијих до ових најнових, оне најбоље али и оне лошије, како стране тако и домаће. Томпсонов спот на „љубавну“ пјесму „Само је љубав тајна двају свјетова“ погледали смо већ када је час и завршио, непланирано, преко Јутјуба, након чега смо га заједно и коментарисали и размијенили мишљења о ширем контексту пропаганде коју тај музичар проводи – рекао је Соломун.

  – На жалост, Томпсон је један од музичара који са својом екипом сарадника има врло квалитетну рекламну кампању свога рада и прикривену пропаганду једне идеологије, што укључује и видео спотове његових пјесама кроз које, под кринком љубави према домовини и своме народу, врло вјешто релативизира најцрњу страницу хрватске повијести. О томе треба говорити и на то указивати јер се то дешава ту, крај нас, на нашим просторима – сматра Соломун.

  Pročitaj ovo još jedno 10 puta kao i moj komentar. Možda shvatiš. U međuvremenu, Tompson će stići i na RTRS.

 8. Не шалим се, очигледно да не схваташ шта желим да кажем тако да немам најмеру да се бавим тиме. Употријебио је погрешан примјер, послије је покушао да се правда. Било је сасвим довољно примјера којима је могао да покаже шта је хтио.

  Добро је да је дошло до реакције, какве год. Хвала г. Дакићу на тексту и информацији.

 9. Може ли из ове усране Бањалуке доћи ишта нормално, лијепо, па не мора бити ни српско, или је усташка војница или је Томпсон, или су играчке са шаховницом, или је спор око зграде која треба бити поклоњена Хрватској, или…….су били спремни да с цвијећем дочекају Дудаковића, или подржавају стране тенкове у рушењу српске власти, или продају лажне пензије……па докле. Захвалан сам Богу што постоји термин крајишници, да се зна ко је ко, да се зна да нисмо сви исти.

 10. Жалосно је коме господин Соломун предаје.
  Требао је Соломун приказати говоре Вучића док је био мали Гебелс,за чијег мандата је убијен Славко Ћурувија па да студенти иду мирни кући.
  Или снимке бејби фејс комунисте Дачића у хиљаду слика са свим могућим криминалцима.
  Соломун би тада био омиљени професор,а студенти би се дивили тријумфу зла увјерени да је њихов професор прави Срб-ин.

 11. anja banja luka, 18.12.2013. 14:24:50

  “Овде се не ради о „паковању“ већ о провокацији.“

  Ова ‘провокација’ се десила на факултету ђе се учи умјетност, а стоји да умјетности нема без провокације. Умјетност јесте провокација. Дужност умјетности јесте искакање из клишеа. Јебеш умјетника који никад не пиша уз вјетар.

  Подршка Соломуну.

 12. Da, treba uciti na svim primjerima. I na Tompsonu i na Hitleru i na Vucicu, Slobi, Tudjmanu, i na Mili. Eto srece da u svemu gledamo kako drugi rade i da iz toga nesto naucimo za nasu dobrobit. Ako svedemo obrazovanje i nauku u okvire da samo ucimo od Srba pravih pravoslavaca onda nam skole i fakulteti i ne trebaju.
  Pored toga, ovo sto rece Simo za vjetar moralo bi se odnositi i na sve intelektualce, istrazivace i naucne radnike (takozvane).
  Podrska Solomunu

 13. У је……, по први пут признајем да је уважени коментатор Млађо Динкић написао најбољи коментар на задату тему, ма не само на ову, него му је ово најјачи коментар икад, имаш пиву соколе, какву и кад хоћеш.B-)B-)B-)B-)

 14. код нас научна интелигенција не постоји, оно што је остало је само група полтрона и јефтиних издајника који немају ни образа ни морала. Све су то коријени комунизма који су се придружили борби против срба. Вјероватно ће овај асистент врло брзо постати и професор, како овдје тако и шире

 15. Doticni profesor vec godinama govori iskljucivo “hrvatskim“ jezikom, tj. koristi kroatizme koje cak i sam izmislja pa je smijesno slusati a studenti mu se smiju, tracaju ga i sprdaju se s njim zbog toga.Iako je Srbin i njegovi slave slavu on putuje u Hrvatsku za katolicki Bozic i odjednom je veci katolik od Pape, mada stvarno ne znam zasto?! Bio je normalan i odjednom mu je samo tako nesto doslo…a ta tkz.Akademija je leglo muljatora…nepotizma,korupcije i svega onoga negativnog u cemu je nase drustvo ogrezlo.naravno, kao i sve ostale institucije, od politickih do visokoobrazovnih. treba jedna dobra metla da se to sve rascisti i najuri glavom bez obzira.

Оставите одговор