21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

АНП и савјет министара – одгођено до даљњег

Предсједништво БиХ скинуло је тачке дневног реда са редовне и ванредне сједница које се тичу слања годишњег националног програма у сједиште НАТО савеза, али и именовање мандатара за формирање Савјета министара БиХ.

уторак, 20 августа, 2019 / 16:12

Овим формирање власти у БиХ, након најаве договора из 5. августа, остаје неријешено питање до даљњег. Занимљиво је да у споразуму који су са Вигемарком јавности представили Додик, Изетбеговић и Човић, стоји да се у случају да у року од мјесец дана од потписивања не остваре принципи који су у њему сажети, он престаје да важи. БиХ још није формирала Савет министара, иако је прошло десет мјесеци од Општих избора.

― Знали смо 15 минута прије у којем правцу ћемо ићи. Није било потребе за драматиком и дизањем тензија – навео је Жељко Комшић након што је донесена одлука да се чланови Предсједништва не изјашњавају о АНП-у као ни о мандатару. Додао је да су се сви трудили да "остану отворена врата за нови договор".

Комшић је нагласио да он и Џаферовић нису хтјели гласати против именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а нису се хтјели ни прегласавати у вези са АНП.

Милораад Додик је рекао да није имао ништа против тога да се Годишњи национални план нађе на дневном реду данашње сједнице Предсједништва БиХ, али да би гласао против.

― Нема потребе да разговарамо о АНП, то се неће десити, српска страна и ја нећемо гласати за то. НАТО је за нас неприхватљив. Члан 3 Споразума о принципима за формирање власти на нивоу БиХ је био оквир за рјешавање тог питања. Ми Срби имамо раније донесене одлуке, које не могу бити поништене – рекао је Додик, а преноси РТРС.

Он је јасно поручио да се у његовом мандату неће десити гласање о АНП, а проблематизопвао саму одредницу "национални" у имену Годишњег националног плана.