Алкалај пијун Златка Лагумџије у рушењу договора РС и ЕУ

Муслиманска политичка елита чини све да сруши споразум предсједника Републике Српске Милорада Додика и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о реформи правосуђа БиХ, а ту кампању предводе одлазећи министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај и лидер СДП БиХ Златко Лагумџија, који преко својих веза у Бриселу покушавају да зауставе дијалог […]

субота, мај 21, 2011 / 11:05

Муслиманска политичка елита чини све да сруши споразум предсједника Републике Српске Милорада Додика и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о реформи правосуђа БиХ, а ту кампању предводе одлазећи министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај и лидер СДП БиХ Златко Лагумџија, који преко својих веза у Бриселу покушавају да зауставе дијалог Српске и ЕУ, сазнаје "Прес РС".

Извори листа тврде да Алкалај у сједишту Европске комисије лобира да добије мјесто главног преговарача из БиХ у будућим преговорима са Европском унијом, тврдећи да је најквалификованији за тај посао."Његови разговори у Бриселу обавијени су велом тајне, јер је амбасада БиХ потпуно искључена из њих. Једино је амбасадор БиХ у Европској комисији Осман Топчагић упознат са детаљима његовог боравка", кажу извори "Преса".

Они додају да је Алкалајево занимање за реформу правосуђа изазвало велики шок међу званичницима Европске комисије, који су били запрепашћени када им је саопштио да преговоре у име БиХ у том процесу треба да воде он или неко други из муслиманских партија. "Европски званичници нашли су се у чуду и није им јасно како је дошло до драматичног заокрета у политици муслиманских партија, које све вријеме тврде да је са правосуђем све у реду", откривају саговорници листа.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић изјавила је да Алкалај не може да преговара са Европском комисијом у име БиХ, поготово што је и у заједничкој изјави Ештонове и Додика наглашено да ће европски комесар Штефан Филе у јуну доћи у Бањалуку, а не у Сарајево, како би покренуо дијалог о слабостима у правосуђу. "Алкалај већ одавно није ничији министар, а дубоко сам увјерена да су тога и те како свјесни и његови саговорници у Европској комисији", истакла је Бабићева.

Извршни секретар СНСД, Рајко Васић, тврди да је Алкалај само блиједа копија некадашњег ратног амбасадора БиХ у УН и познатог бошњачког лобисте Мухамеда Шаћирбеја и додаје да сви његови потези говоре о томе да је он "дио манипулативног бошњачког круга".

"Алкалај је много више дио манипулативне бошњачке структуре него што припада својој матичној странци и политици Хариса Силајџића. Његово настојање да се наметне као представник БиХ у предстојећим разговорима са Бриселом само је покушај тих бошњачких структура да на кључне позиције поставе свој кадар и тако обезбједе повољну позицију за испуњавање својих политичких циљева", рекао је Васић.Оставите одговор