Пајић: СНСД, СДС и СП сигурно се неће укључивати у рад Скупштине дистрикта док се не констатује правно насиље

Смијењени градоначелник Брчко дистрикта Драган Пајић рекао је да се СНСД, СДС и СП сигурно неће укључивати у рад Скупштине дисктрикта док се не констатује да је извршено правно насиље и да је градоначелник нестатутарно разријешен. "СНСД и СДС, али и СП, који нас је такође подржао, сигурно неће дати легитимитет овоме и нећемо се […]

субота, мај 21, 2011 / 11:12

Смијењени градоначелник Брчко дистрикта Драган Пајић рекао је да се СНСД, СДС и СП сигурно неће укључивати у рад Скупштине дисктрикта док се не констатује да је извршено правно насиље и да је градоначелник нестатутарно разријешен.

"СНСД и СДС, али и СП, који нас је такође подржао, сигурно неће дати легитимитет овоме и нећемо се укључивати у рад Скупштине док се ово стање не ријеши и не констатује да је извршено правно насиље и да је градоначелник нестатутарно разријешен. Како сам схватио, то је мишљење и хрватских представника, односно ХДЗ-а и ХСС-а. Нажалост, ХДЗ 1990 је искочио из свега што имамо на нивоу БиХ", рекао је Пајић за "Независне новине".

Према његовом мишљењу, српске партије и хрватске мисле исто и не желе да дају легитимитет тој ситуацији, него желе да се разријеши да ли су они који су тада остали у сали и гласали за опозив градоначелника били у законским оквирима.

"Ми смо само изашли са ове сједнице када су они без 11 представника српског народа и три хрватског изгласали неповјерење са 17 гласова, од тога 14 бошњачких, два српска, Радослава Богићевића и Стаке Стакића, и представника ХДЗ 1990 Мике Бабића. И у том моменту они су схватили шта су урадили и прекинули сједницу. Они су могли наставити сједницу, али сљедећу сједницу не могу започети јер немају кворум", објаснио је Пајић.

Својим учешћем у раду Скупштине, каже Пајић, СНСД, СДС и СП би дали легитимитет овом шта су они урадили. "Они ће сад врло вјероватно изабрати господина Стакића за градоначелника, значи политичку карикатуру, а Срби ће као имати свог градоначелника па као неће имати разлога да се ико буни. Није немогуће да то ураде иако то по закону није могуће док се ми не вратимо у скупштинске клупе, али видјећемо шта ће урадити. Мени је врло битно да се у овом моменту у суштини мора констатовати незаконитост", нагласио је Пајић.

Посланици Скупштине Брчко дистрикта изгласали су 19. маја неповјерење градоначелнику Драгану Пајићу, након што му је Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) раније изрекла санције због сукоба интереса. За овакву одлуку гласало је 17 посланика, односно сви посланици бошњачких парламентарних странака, један из коалиције ХСС-НХИ-ХДЗ1990, те посланици из реда српског народа Стако Стакић (НДС) и независни посланик Радослав Богичевић.

Преосталих 11 српских са два хрватска посланика напустило је прије гласања скупштинску салу, не желећи да учествује у изјашњавању.

Посланик СДС у Скупштини Брчко дистрикта Ратко Стјепановић рекао је јуче да је скупштинска одлука о разрјешењу градоначелника Пајића нелегална и да представља примјену грубе силе у раду парламента. Стјепановић је истакао да је за доношење овакве одлуке била потребна тропетинска, а не проста већина и гласање најмање три српска посланика, као механизма заштите од прегласавања.

Он је оцијенио да је ово идентична ситуација оној у Федерацији БиХ, гдје је СДП БиХ формирао власт мимо воље два остала конститутивна народа.Оставите одговор