Ајатолах Каменеи: Свако прихватање Израела значи пријетњу по безбједност

Ирански врховни вођа ајатолах Али Каменеи одбацио је захтјев који су Палестинци поднијели у УН за признање државности, рекавши да сваки споразум који прихвата постојање Израела оставља "канцерозни тумор", који ће заувијек представљати пријетњу безбједности Блиском истоку. Осврћући се на пријетње нападима САД и Израела он је упозорио јеврејску државу и њене савезнике да очекују […]

недеља, октобар 2, 2011 / 21:54

Ирански врховни вођа ајатолах Али Каменеи одбацио је захтјев који су Палестинци поднијели у УН за признање државности, рекавши да сваки споразум који прихвата постојање Израела оставља "канцерозни тумор", који ће заувијек представљати пријетњу безбједности Блиском истоку.

Осврћући се на пријетње нападима САД и Израела он је упозорио јеврејску државу и њене савезнике да очекују "стравичне ударце" који неће моћи ублажити ниједан штит НАТО.

"Апсолутно се одбацује сваки покушај подјеле Палестине. План двије државе није ништа осим капитулација пред захтјевима циониста или признање ционистичког режима на палестинској земљи", рекао је Каменеи.

САД најавиле су да ће уложити вето на палестински захтјев за пуним чланством у УН, о чему расправља панел Савјета безбједности УН, уколико дође до гласања по том питању.

Каменеи је нагласио подршку Ирана групама које се противе Израелу, укључујући Хамас, који управља Појасом Газе и који је одбацио захтјев Палестинаца пред УН као "преклињање" за државу.

Каменеи је, такође, рекао је да је Иран највећи бранилац палестинске ствари, критикујући друге земље у региону које имају блиске везе са Вашингтоном. Египат и Јордан признале су Израел.

"Владе које примају ционистичке амбасаде или економска представништва не могу заговарати подршку Палестини", рекао је Каменеи циљајући на пост-Мубараков Египат за којим Техеран жели да обнови дипломатске везе прекинуте 1979. године.

Док Вашингтон покушава да убрза повратак израелско-палестинским преговорима како би се избјегло гласање о државности Каменеи се наругао подршци Израелу америчког предсједника Барака Обаме као "циничној смисалици како би задржао мјесто предсједника и у наредном мандату".

"Са циљем да останете на власти предали сте се понижењу и ционистима", рекао је он.

Он је додао да Запад мора да се одрекне својих агресивних политика и призна права Палестинаца и да не подржава ционистичку политику малтретирања.

"У супротном, суочиће се са тешким ударцима у будућности", рекао је Каменеи.

Он је истакао да ће радарски систем за рано упозоравање, које поставља НАТО, ради заштите од напада земаља као што је Иран, бити неефикасан.

"Оно што пријети ционистичком режиму нису иранске ракете нити агресија, а то су изговори за постављање ракетног штита у региону. Права пријетња и опасност долази од оних земаља које више не желе САД, Европу нити њихове лакеје да им владају", рекао је Каменеи.

Он је упозорио да ће иранске ракете извршити своју дужност када год осјете да су под пријетњом непријатеља.Оставите одговор