Либија – Сирт у рушевинама

Хиљаде становника Сирта због несташице воде, хране и струје, бјеже из града. Свједоци тврде да цивили у граду свакодневно гину од бомби и граната. Зараћене стране игноришу апел Црвеног крста на дводневни прекид ватре. Гадафијев протпарол Муса Ибрахим није ухапшен, преноси Синхуа. Велики број цивила напушта приморски Сирт услијед вишенедељне опсаде и константног бомбардовања града, […]

недеља, октобар 2, 2011 / 21:47

Хиљаде становника Сирта због несташице воде, хране и струје, бјеже из града.

Свједоци тврде да цивили у граду свакодневно гину од бомби и граната. Зараћене стране игноришу апел Црвеног крста на дводневни прекид ватре. Гадафијев протпарол Муса Ибрахим није ухапшен, преноси Синхуа.

Велики број цивила напушта приморски Сирт услијед вишенедељне опсаде и константног бомбардовања града, који се сматра једним од последњих упоришта Гадафијевих присталица.

Хиљаде становника у возилима чекају на постављеним рампама и контролним пунктовима у нади да ће се што прије удаљити од града и пребацити дјецу на сигурно.

Ситуација у Сирту је, према свједочењима становника, очајна и драстично се погоршала последњих неколико дана. У граду нема воде ни струје, а залихе хране скоро да не постоје.

"Не бисмо напустили своје домове само због гранатирања, али смо сад, једноставно, били приморани због недостатка хране и воде", рекао је један од становника Сирта, преноси Би-Би-Си.

Други наводе да су били приморани да напусте куће зато што су ухваћени у унакрсној ватри између НАТО бомбардовања и побуњеничког гранатирања. "Западни авиони бомбардују насумичне мете и често погађају цивилне зграде", рекао је становник Сирта за Би-Би-Си.

Црвени крст саопштава да је око 10.000 људи напустило Сирт, а најмање трећина је подигла шаторе близу града како се не би превише удаљавали од својих домова.

Тим Црвеног крста који се налази у Сирту апелује на прекид ватре како би се рањени извели из града и како би се допремиле неопходне намирнице и пијаћа вода за становништво града.

Међутим, упркос апелима за прекид ватре, борбе су настављене, а побуњеници скоро непрестано гранатирају град из артиљеријског оружја и тенкова.

Борци Националног прелазног савета током ноћи су ушли у град са западне стране, али су поново наишли на добро утврђене положаје Гадафијевих снага и јаку снајперску ватру.

Рушевине, хрпе шута, бетона и грађевинског материјала, на шта је ових дана Сирт сведен, пружају идеалан терен за браниоце који лако могу да нађу и искористе заклон од непријатељске ватре.

Муса Ибрахим није ухапшен

Неименовани извор близак Националном прелазном савјету негирао је тврдње да је Гадафијев портпарол Муса Ибрахим ухапшен, јавила је кинеска агенција Синхуа.

"Извјештаји су потпуно неистинити и портпарол се и даље налази у бјекству.

Највјероватније је ухапшен један од Ибрахимових чланова породице", рекао је тај извор.
Бивши либијски премијер Багдади ал Махмуди, који се налази у притвору у Тунису, тражи од власти те земље политички азил.Оставите одговор