Дачић: Суспензија за полицајце који су претукли Стојановића

Министар Дачић наложио суспензију полицајаца Александра Адамова и Бојана Бисерчића који су у полицијској станици у Вршцу, 2007. године,малтретирали Данијела Стојановића. Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је Дирекцији полиције наложио да суспендује двојицу полицајаца са снимка објављеног на сајту Јутјуб, који туку младића ромске националности. Како је пренијела Бета, Дачић […]

понедељак, јун 27, 2011 / 09:10

Министар Дачић наложио суспензију полицајаца Александра Адамова и Бојана Бисерчића који су у полицијској станици у Вршцу, 2007. године,малтретирали Данијела Стојановића.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је Дирекцији полиције наложио да суспендује двојицу полицајаца са снимка објављеног на сајту Јутјуб, који туку младића ромске националности. Како је пренијела Бета, Дачић је рекао да је снимак настао прије четири године и да је тај догађај већ био предмет интерне истраге у Министарству унутрашњих послова Србије, а да је извештај тужилаштву поднијет у октобру 2008. године.

„То се догодило 30. јуна 2007. године, пре него што сам постао министар унутрашњих послова. Ријеч је о Александру Адамову и Бојану Бисерчићу, полицајцима, као и Данијелу Стојановићу, осумњиченом за крађу, против кога је поднијета кривична пријава”, навео је Дачић. Он је додао да му није јасно зашто је толико времена било потребно да се снимак појави у јавности и да је наложио суспензију полицајаца без обзира на то да ли је тужилаштво реаговало.

„Иако је полицијски посао веома тежак, полиција нема право на прекорачење овлашћења”, објаснио је Дачић.

Како је пренео Танјуг, у МУП-у наводе да су сви актери догађаја у истражном поступку негирали да је било било каквог физичког малтретирања, па и сам Стојановић. Он је тада изјавио да је полиција према њему поступала коректно.

На интернет сајту Јутјуб 24. јуна је,под насловом „Српска полиција? Иживљавање над ромским младићем”, постављен снимак мушкарца у полицијској униформи који,упросторији која личи на полицијску станицу,ногама и главом удара младића. Хелсиншки одбор за људска права затражио је у суботу од МУП-а да утврди чињенично стање везано за снимак који је освануо на Јутјубу. Огласио се и Синдикат српске полиције, оцијенивши да се надлежне службе МУП-а морају озбиљно позабавити видео-снимком злостављања ромског младића у полицијској станици и испитати га до краја, а уколико се докаже кривица, одговорни морају бити прописно кажњени. „Овакве и сличне сцене насиља које се повремено могу видети на друштвеним мрежама и медијима могу донијети велику штету угледу Министарства, полиције и појединаца”, наводи се у саопштењу тог синдиката.

Захтијев за испитивањем веродостојности снимка злостављања ромског младића упутио је и Комесаријат за људска права Либерално-демократске партије. „Уколико је снимак веродостојан, он представља класичан примјер тортуре лица лишених слободе.У том случају, потребно је утврдити мјесто, време и починиоце овог кривичног дјела и спровести поступак у складу са законом, а осим непосредно одговорних потребно је санкционисати и начелника полицијске управе који је морао да зна за овакав вид понашања запослених у полициској управи”, наведено је у саопштењу Комесаријата.



Оставите одговор