Ештон: Подршка жртвама тортуре

Поводом 26. јуна, Међународног дана подршке жртвама тортуре, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изјавила је да је ЕУ ријешена да интензивира напоре у борби против нехуманог, окрутног и понижавајућег третмана људи. Ештонова је у саопштењу истакла да ЕУ апелује на све земље широм свијета да приступе Конвенцији против тортуре и […]

недеља, јун 26, 2011 / 11:43

Поводом 26. јуна, Међународног дана подршке жртвама тортуре, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изјавила је да је ЕУ ријешена да интензивира напоре у борби против нехуманог, окрутног и понижавајућег третмана људи.

Ештонова је у саопштењу истакла да ЕУ апелује на све земље широм свијета да приступе Конвенцији против тортуре и других облика окрутног, нехуманог и понижавајућег третмана људи, усвојеној 1984. године.

"Око 50 земаља широм свијета до данас није приступило овој Конвенцији, док пола од 150 земаља које су приступиле нису још потписале овај документ", наводи се у саопштењу и апелује на земље да успоставе независне државне превентивне механизме за спречавање тортуре у притворским јединицима.

У саопштењу се подсјећа да ЕУ дуго времена улаже политичке и финансијске ресурсе у спречавање и борби против тортуре, као и за рехабилитацију жртава тортуре.

"ЕУ је, посредством Европског инструмента за демократију и људска права, највећи свјетски извор финансирања за пројекте грађанских удружења ради рехабилитације жртава тортуре и борбе против тортуре широм свијета. Између 2007. и 2010. године ЕУ је потрошила скоро 50 милиона евра на више од 80 пројеката широм свијета", наводи се у саопштењу.

Ештонова је истакла да ЕУ подржава постављење Хуана Мендеза на мјесто новог специјалног извјестиоца УН за тортуру и поздравља рад Канцеларије високог комесара за људска права, Одбора против тортуре и Подкомисије за превенцију тортуре и Добровољног фонда УН за жртве тортуре.

"ЕУ ће настављати да подржава борбу против тортуре и у Генералној скупштини УН и Савјету за људска права УН и у потпуности подржава вођство УН", наводи се у тескту и подсјећа да је ЕУ увијек подржавала резолуције УН у овом контексту.

У саопштењу се посебно признање одаје сталним и често херојским напорима многих невладиних организација и појединаца у спречавању тортуре и ублажавању патњи жртава мучења.

"Док год постоји тортура ми ћемо се против тога борити, јер наш заједнички циљ је свијет без тортуре", закључује се у саопштењу Ештонове.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор