Уругвај: Отказани летови због вулканског пепела

Најмање 20 летова отказано је у Уругвају, а туристи су продужили хотелске аранжмане у тој земљи, због облака пепела из чилеанског вулкана Пујехуе. Уругвајска Национална метеоролошка служба издала је „жуто” упозорење због присуства вулканског пепела. Облак пепела „налази се над престоницом Аргентине, али његов велики део почео је да улази у Уругвај током поподнева”, упозорио […]

недеља, 26 јуна, 2011 / 11:40

Најмање 20 летова отказано је у Уругвају, а туристи су продужили хотелске аранжмане у тој земљи, због облака пепела из чилеанског вулкана Пујехуе.

Уругвајска Национална метеоролошка служба издала је „жуто” упозорење због присуства вулканског пепела.

Облак пепела „налази се над престоницом Аргентине, али његов велики део почео је да улази у Уругвај током поподнева”, упозорио је метеоролог Нубел Циснеро.

Он је рекао да се може очекивати да пепео у танком слоју прекрије аутомобиле и прозоре, као и да додатно отежа ваздушни саобраћај.

Најмање 12 летова је отказано – за Аргентину, Сао Пауло, Лиму и Мајами – као и још 12 повратних.

Раније данас, такође због пепела из вулкана Пујехуе, све главне аустралијске компаније отказале су летове ка Новом Зеланду, најраније до понедељка.

Вулкан, у коме је избила ерупција 4. јуна, и поред смањења сеизмичких активности, могао би поново да се активира, упозоравају стручњаци.