Хоће ли Срби куповати по Словенији?

Распродаја словеначких компанија која је у јеку, шанса је за продор српског капитала на то тржиште, сматрају домаћи економисти и привредници. Већ од раније постоје најаве да ће Нектар из Бачке Паланке купити словеначки Фруктал. Очекује се да ће путем Нектара кренути и друге српске компаније, а саговорници Преса процјењују да је ово моменат који […]

среда, мај 25, 2011 / 10:51

Распродаја словеначких компанија која је у јеку, шанса је за продор српског капитала на то тржиште, сматрају домаћи економисти и привредници.

Већ од раније постоје најаве да ће Нектар из Бачке Паланке купити словеначки Фруктал.

Очекује се да ће путем Нектара кренути и друге српске компаније, а саговорници Преса процјењују да је ово моменат који Србија не смије да пропусти ако жели да ојача своју економску позицију у региону.

Велики број компанија из Словеније ове године ће бити понуђен на продају, а најзначајнији продавац је Пивоварна Лашко, која у свом власништву има и Фруктал, Меркатор, листове Дело и Вечер.

Највећи број словеначких компанија одлучио се на продају због великих дугова. Управо из тих разлога и Пивоварна Лашко продаје Фруктал, као и дио трговинског ланца Меркатор.

Иако је прво најављено да ће Лашко продати 23,6 одсто Меркатора, недавно је ријешено да се потенцијалним купцима понуди бар 50 одсто те компаније. На продају су и банка Цеље, Адрија ервејс, Љубљанске млекаре…

Митар Пржуљ из бироа за регионалну сарадњу ПКС-а сматра да су од словеначких компанија које су понуђене на продају најважнији Фруктал, Меркатор и Аутоелектрика.

"Било би добро да нека од наших компанија под своју капу стави словеначки Фруктал. Чињеница је да се делови великих компанија у Словенији продају, а неке и у целости. То аутоматски ствара простор за српске фирме. Једино се поставља питање колико ми имамо предузећа која су у прилици, како финансијској, тако и менаџерској, да могу да купе словеначка, која увелико послују по ЕУ стандардима", каже наш саговорник.

Сад је прави моменат

Пржуљ објашњава да се словеначка привреда нашла се у проблемима првенствено због економске кризе, а највише су страдале грађевинска и прерађивачка индустрија.

"Отпор ка српским компанијама у Словенији не постоји. Сада је прави моменат да се српска предузећа позиционирају у Словенији и треба га искористити", закључује Пржуљ.

Компанија Нектар је у ужем кругу за куповину 93,7 одсто акција Фруктала које су у посједу Пивоварне Лашко. Осим српског реномираног произвођача сокова, још три компаније из региона имаће могућност да доставе обавезујућу понуду заједно с банкарским гаранцијама до краја јуна, након чега ће бити познат нови власник. У случају да то буде Нектар, то ће бити тек трећа српска компанија која је инвестирала у Словенији.

Српске инвестиције у Словенији су мале, свега 46 милиона евра. Биохемија-Инхем је купила Шампионку за шест милиона евра, док је Комтрејд постао власник Хермеса за 40 милиона.

С друге стране, према подацима Привредне коморе Србије, словеначка улагања су 1,5 милијарду евра, односно око 400 фирми и представништва послује код нас.

Међу највећима су Меркатор 71 милион евра, Колинска и Дрога 55 милиона евра, Љубљанска банка 49,5 милиона евра, Симос 50 милиона евра, Триглав 17,5 милиона евра, Чатешке Топлице 40 милиона евра, Импол 21 милион евра, Меркур“ 10 милиона евра.

Коле хоће Житољубљану

Један од водећих српских привредника, власник МК групе Миодраг Костић, казао је да је његова компанија заинтересована за куповину Житољубљане.

"У питању је компанија која има добар бренд на територији бивше Југославије, али нема тржиште, док се сировине углавном налазе у Србији. Сматрам да је генерално за српске привреднике добро да инвестирају у Словенији", поручио је Костић.



Оставите одговор