Мутабџија: Треба одвојити нешто средстава и за снимање филмова

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да је у наредној години потребно обезбиједити буџетска средства за развој филмске индустрије у Српској. "Настојаћемо да откупимо и филмски материјал, јер нам је циљ да у Архиву и Кинотеци Републике Српске буде формиран централни фонд овакве грађе", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци, након […]

четвртак, октобар 2, 2014 / 11:00

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да је у наредној години потребно обезбиједити буџетска средства за развој филмске индустрије у Српској.

"Настојаћемо да откупимо и филмски материјал, јер нам је циљ да у Архиву и Кинотеци Републике Српске буде формиран централни фонд овакве грађе", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци, након што је разговарао са ауторима документарног филма "Дах живота", који је проглашен за најбољи документарни филм на фестивалу у Даблину.

Мутабџија је оцијенио да је овај филм најактуелнија прича Републике Српске у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, јер говори о страдању 12 бањалучких беба.

"Ово је антиратна прича о страдању свих становника Републике Српске и захвалан сам ауторима филма што су одабрали овакву тему. Жири у Даблину препознао је хуману причу и због тога је наградио", рекао је Мутабџија.

Аутор документарног филма "Дах живота" Сњежана Брезо каже да је веома поносна на освојену награду у Даблину.

"Ову награду посветила сам Марку Медаковићу који је жив, али због недостатка кисеоника за бебе у инкубаторима 1992. године има трајне посљедице", рекла је Брезо.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор