Тешановићка: Буџет да помогне Фонд треће и четврто дијете

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић очекује да буде израђен нови закон о спорту и пратећи подзаконски акти. Почетком наредне године очекује се усвајање Стратегије за унапређење волонтирања. Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић најављује да ће Министарство и сљедеће године суфинансирати каматну стопу за стамбене кредите за младе […]

уторак, децембар 17, 2013 / 10:32

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић очекује да буде израђен нови закон о спорту и пратећи подзаконски акти. Почетком наредне године очекује се усвајање Стратегије за унапређење волонтирања.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић најављује да ће Министарство и сљедеће године суфинансирати каматну стопу за стамбене кредите за младе људе и младе брачне парове /више од 1.850/, те ће сви који су до сада имали – и убудуће добијати субвенцију.

"До сада смо издвојили 3,2 милиона марака за субвенције, што је велика помоћ младим људима. У просјеку, годишње се уштеди једна мјесечна рата. На основу буџета за наредну годину размотрићемо могућности за расписивање конкурса за избор нових корисника", прецизира Тешановићева у интервјуу Срни.

За сљедећу годину планиране су активности на реализацији Стратегије за развој породице у Српској за период од 2009. до 2014. године, затим активности ради провођења мјера популационе политике пројектом "Фонд треће и четврто дијете", те активности ради провођења мјера популационе политике у локалним заједницама.

"Ангажоваћемо се да створимо услове за финансирање вантјелесне оплодње са свих нивоа административног организовања у Српској, да побољшамо положај и унаприједимо заштиту дјечијих права у складу са Конвенцијом УН о правима дјетета, те на анализи резултата пописа становништва с циљем припреме за израду Стратегије демографског развоја Српске", најављује Тешановићева.

Она истиче да је Министарство у овој години реализовало све планиране активности – усвојен је Закон о волонтирању и Измјене и допуне закона о заштити од насиља у породици, чиме је омогућен бржи развој и вредновање волонтирања, као добровољног друштвенокорисног рада, те створен добар законски оквир када је ријеч о насиљу у породици.

Направљен је и значајан искорак када је ријеч о међународној сарадњи, а реализовне су заједничке активности са Министарством омладине и спорта Србије.

"Година је приведена крају великом манифестацијом – обиљежавањем Међународног дана волонтера, а тачка на 2013. биће стављена избором најбољег спортисте Републике Српске", напомиње Тешановићева.

Она наводи да је, без обзира на умањење буџета за спорт, Министарство успјело да очува пројекте из претходних година, а поједине чак и да унаприједи.

"Са Министарством омладине и спорта Србије успостављамо сарадњу спортских савеза Српске и Србије с циљем размјене младих спортиста, едукације тренера, размјене научних сазнања. Формирана је Радна група за израду закона о спорту Републике Српске, чији је циљ унапређење система организације спорта и начин финансирања", појашњава Тешановићева.

Велики напредак остварен је у области међународне сарадње у омладинском сектору са Србијом, Белгијом и Русијом, те је реализован пројекат "Фонд треће и четврто дијете", за који је издвојено милион марака.

Говорећи о буџету Министарства за наредну годину, Тешановићева оцјењује да је најбитније да буду настављене најзначајније активности, попут финансирања пројекта "Фонд треће и четврто дијете", Малих олимпијских игара, субвенција за стамбене кредите…

Буџет за 2014. годину за ресор породице увећан је у односу на прошлу годину за 200.000 КМ. Тај износ је планиран за набавку уџбеника за одличне ученике основних школа из породица са четворо и више дјеце.

"Имајући у виду да је буџет за 2014. годину на осталим позицијама задржан на нивоу 2013. године, а ове године смо у потпуности остварили све планиране активности, нема разлога да тако не буде и 2014", процјењује Тешановићева.

Она очекује да буде израђен нови закон о спорту и пратећи подзаконски акти, а почетком наредне године очекује се и усвајање Стратегије за унапређење волонтирања.

"Планирамо наредне године да пружимо већу подршку омладинским центрима, које видимо као ресурсне центре младих, али и едукативне центре, било да је ријеч о омладинским центрима који воде омладинске организације или локалне заједнице", појашњава Тешановићева.

Она најављује да ће Министарство наставити успјешну сарадњу са Србијом и напомиње да је урађен Акциони план сарадње у омладинском сектору за 2014. годину, а у плану је интевизирање сарадње са Русијом, Белгијом, Њемачком, те државама у региону, с циљем унапређења омладинског рада, информисања младих, те развоја међународне сарадње и мобилности младих.

"Циљ је да млади, са знањем и искуставом које стичу уз помоћ међународне сарадње и размјена, постану што самосталнији и способнији, те конкурентнији на тржишту рада", наводи Тешановићева.

Приредила: Рајана ЈАКОВЉЕВИЋ



Оставите одговор