Нови Сад престоница културе у Европи кад и Србија у ЕУ?

Коначно, у јуну 2014. године требало би да буде одржана међународна конференција на којој би се европске институције и шира јавност упознали о настојањима Новог Сада да буде пријестоница културе. Пише: Слободан КОВАЧЕВИЋ Постати "европска пријестоница културе“, што жели да буде град Нови Сад у 2020. години, замршен је и сложен процес, скоро сличан ономе […]

уторак, 17 децембра, 2013 / 10:39

Коначно, у јуну 2014. године требало би да буде одржана међународна конференција на којој би се европске институције и шира јавност упознали о настојањима Новог Сада да буде пријестоница културе.

Пише: Слободан КОВАЧЕВИЋ

Постати "европска пријестоница културе“, што жели да буде град Нови Сад у 2020. години, замршен је и сложен процес, скоро сличан ономе који Србија мора да прелази у етапама да би постала пуноправна чланица ЕУ!

Да би уопште постао кандидат, Нови Сад ће у наредних шест година морати да уради шест веома компликованих и не баш јефтиних "домаћих задатака".

Тако би, према Акционом плану, до јуна 2014. године прво требало да буде усвојен Нацрт пројекта "Нови Сад 2020“.

Потом иде формирање Програмског савјета за тај пројекат, а онда би се кренуло у потрагу за градовима партнерима.

До јуна наредне године требало би да буде готов пријавни лист и апликациони формулар, као и визуелни идентитет и књига стандарда за пројекат "Нови Сад 2020".

Коначно, у јуну 2014. године требало би да буде одржана међународна конференција, на којој би се европске институције и шира јавност упознали о настојањима Новог Сада да буде пријестоница културе.

Та конференција у рангу је, на одређени начин, оне на којој европске чланице разматрају датум отпочињања преговора о уласку неке земље у ЕУ, као и њиховим оквирима.

И, на крају, ако Нови Сад и уради све постављене европске "домаће задатке", ипак, не мора постати културна пријестоница.

Увијек ће се наћи они који могу рећи да град, због ових или оних разлога, на "европском путу" није испунио све задате услове.

"Европска пријестоница културе“ је највидљивији културни пројекат ЕУ, који умногоме превазилази његов културолошки значај.

Зато ту има много услова и обавеза које немају везе са културом, али имају и те како са политиком.

Тако ће посао града и његових челника на добију статус "културне пријестонице" бити готово једнако неизвјестан оном који челници Србије чине да земљу уведу у ЕУ.Оставите одговор