Тежак језик: Званични дијалект не зна трећина Кинеза

Више од 400 милиона Кинеза не говори мандарински, званични језик у Кини, а велики број људи широм земље говори га веома слабо, пренијели су данас државни медији. Владајућа Комунистичка партија деценијама промовише мандарински језик као средство за уједињење земље, чије је становништво подијељено бројним дијалектима и језицима мањина који често немају никаквих додирних тачака. Званичници […]

петак, септембар 6, 2013 / 12:56

Више од 400 милиона Кинеза не говори мандарински, званични језик у Кини, а велики број људи широм земље говори га веома слабо, пренијели су данас државни медији.

Владајућа Комунистичка партија деценијама промовише мандарински језик као средство за уједињење земље, чије је становништво подијељено бројним дијалектима и језицима мањина који често немају никаквих додирних тачака.

Званичници су признали да вјероватно никада неће постићи да читава земља говори мандарински.

Портпарол Министарства образовања Су Меи изјавио је да 70 одсто становништва говори мандарински, али многи веома лоше, док га 30 одсто становништва, односно 400 милиона људи, не говори уопште, пренијела је државна агенција Синхуа.

"Земља и даље мора да улаже у промовисање мандаринског језика. Ове године, Министарство образовања ће се усмјерити на удаљена сеоска подручја у којима живе припадници етничких мањина", рекао је Су.

Тибетанци су у прошлости протестовали зато што морају да користе мандарински у школама, а становници града Гуангжу изашли су на улице 2010. године како би се успротивили, како су тада рекли, маргинализацији свог кантонског дијалекта.



Оставите одговор