БРИКС оснива кризни фонд тежак 100 милијарди долара

Лидери земаља из групе БРИКС, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република, саопштили су да ће основати фонд од 100 милијарди долара, који ће бити кориштен у случају финансијских удара. Овај потез услиједио је у вријеме када земље у развоју широм свијета стрепе да ће САД умањити стимулациони програм за своју економију. Инвеститори […]

петак, 6 септембра, 2013 / 13:12

Лидери земаља из групе БРИКС, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република, саопштили су да ће основати фонд од 100 милијарди долара, који ће бити кориштен у случају финансијских удара.

Овај потез услиједио је у вријеме када земље у развоју широм свијета стрепе да ће САД умањити стимулациони програм за своју економију.

Инвеститори би због тога могли да почну да повлаче свој новац, а то би нанијело штету валутама земаља у развоју.

Лидери БРИКС-а су на самиту групе 20 најразвијенијих земаља свијета у Санкт Петербургу нагласили да се детаљи фонда још разрађују.

„Иницијатива о оснивању резервног фонда земаља БРИКС-а је у завршној фази. Договорен је капитални обим од 100 милијарди долара“, изјавио је руски предсједник Владимир Путин, пренио је Би-Би-Си.

Предсједник америчке централне банке Бен Бернанке изјавио је у мају да би САД могле да почну умањивање мјесечног програма од 85 милијарди долара за откуп државних обвезница.

Кина ће уплатити у кризни фонд 41 милијарду долара, Бразил, Индија и Русија по 18 милијарди, а Јужноафричка Република пет милијарди долара.