Мали акционари изгубили судски спор против РиТЕ Гацко

Мали акционари Рудника и термоелектране "Гацко", окупљени око инвестиционих фондова, изгубили су судски спор против РиТЕ вриједан више од 113 милиона КМ. Окружни привредни суд у Требињу донио је ресуду у случају тужбе малих акционара који су тужили РиТЕ 2007. године, тврдећи да су драстично оштећени због склапања уговора са Чешком електропривредом /ЧЕЗ/ о изградњи […]

понедељак, јун 11, 2012 / 08:47

Мали акционари Рудника и термоелектране "Гацко", окупљени око инвестиционих фондова, изгубили су судски спор против РиТЕ вриједан више од 113 милиона КМ.

Окружни привредни суд у Требињу донио је ресуду у случају тужбе малих акционара који су тужили РиТЕ 2007. године, тврдећи да су драстично оштећени због склапања уговора са Чешком електропривредом /ЧЕЗ/ о изградњи новог блока електране у Гацком, процјењене вриједности од 1,4 милијарде евра, пише „Прес“.

Пресуда практично прати ранију пресуду Основног суда у Требињу из новембра 2009. године којом је одбачен њихов захтјев за надокнаду штете.

Том пресудом је истовремено и поништена сједница Скупштине акционара РиТЕ „Гацко“, на којој је усвојена одлука о формирању заједничке фирме која је требала да гради мамутску електрану од 660 мегавата, али та одлука суда у пракси није изазвала никакав ефекат, јер су се Чеси неколико мјесеци прије тога повукли из пројекта.

Због пропалог пројекта Чеси су пред међународном арбитражом у Паризу покренули 60 милиона евра вриједну тужбу против Електропривреде Републике Српске и Владе Српске.

У међувремену Влада РС је одлуком суда елиминисана из тужбе, јер су уговор потписали РиТЕ и ЧЕЗ.



Оставите одговор