21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Дубица: Протестна вожња тракторима

Око 100 пољопривредних произвођача из Козарске Дубице, мирном протестном вожњом у тракторима, изразило је данас незадовољство одлуком о додјели концесија на обрадиво пољопривредно земљиште на подручју те општине и затражило од ресорног министарства хитно поништење те одлуке. Ријеч је о пољопривредном замљишту на подручју мјесних заједница Клековци, Срефлије и Бијаковац, које је Комисија за концесије […]

понедељак, 11 јуна, 2012 / 09:35

Око 100 пољопривредних произвођача из Козарске Дубице, мирном протестном вожњом у тракторима, изразило је данас незадовољство одлуком о додјели концесија на обрадиво пољопривредно земљиште на подручју те општине и затражило од ресорног министарства хитно поништење те одлуке.

Ријеч је о пољопривредном замљишту на подручју мјесних заједница Клековци, Срефлије и Бијаковац, које је Комисија за концесије Владе Републике Српске 2008. године додијелила концесионарима "Продекс агро" из Тополе и "Воћар комерц" из Градишке.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача општине Козарска Дубица Милан Радуловић рекао је да је Комисија за концесије донијела неадекватну одлуку, с обзиром на то да концесионари углавном не обрађују додијељено земљиште.

Он је додао да су пољопривредници дијелом наставили да обрађују то земљиште, те да су због тога изгубили право на подстицаје Владе Републике Српске.

Радуловић каже да је спорне пољопривредне површине недавно посјетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић, који је разговарао са пољопривредницима и начелником општине Нином Јаузом, обишао површине дате у концесију и увјерио се у тачност тврдњи дубичких пољопривредника и немарност концесионара.

"Након те посјете формирана је комисија коју чине пољопривредни стручњаци, а чији је циљ рјешавање проблема концесија на подручју наше општине. Увјерен сам да ће министарство донијети право рјешење", рекао је Радуловић.

Он је нагласио да ће, након протестне вожње кроз центар Козарске Дубице, пољопривредници тракторе стационирати на магистралном путу Козарска Дубица-Градишка, на подручју дубичке равни, гдје ће остати до испуњења захтијева.

Радуловић је рекао да очекује да ће реаговање ресорног министарства бити брзо и позитивно, те истакао да имају подршку локалне власти.

Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз изјавио је да захтјеве
пољопривредника сматра оправданим и додао да је у протеклих неколико година руководство ове локалне заједнице у више наврата иницирало рјешавање проблема.

Према незваничним информацијама, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић у Козарску Дубицу требало би да дође већ сутра.