Калабухов отворио изложбу Фондације Историја отаџбине у Градишци на Сави

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов отворио је данас у Градишци изложбу "Да се не заборави", која приказује злочине нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе у Другом свјетском рату, а дјелом и на просторима бивше Југославије.

субота, октобар 1, 2022 / 06:14

Калабухов је нагласио је да је ова изложба још један доказ међусобне солидарности, заједничке историје и борбе руског и српског народа за идеале праведности, мира и истине.

Он је рекао новинарима да је задовољан што је имао прилику да посјети Градишку и упозна се са њеним перспективом, те изразио жељу за развој сарадње овог града са партнерима у Русији.

"Тешко је сада предвидјети развој те сарадње због транутне геополитичке и економске ситуације, али сигурни смо да имамо све инструменте и могућности да сарадња буде још снажнија у корист грађана Градишке и њихових партенара у Руској Федерацији", нагласио је Калабухов.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, који је иницијатор организовања ове руске изложбе, указао је да је у Другом свјетском рату и народ Поткозарја страдао као и народ у Совјетском Савезу.

"То је веза која постоји између наших народа. Драго ми је да сам на крају свог мандата у Народној скупштини Републике Српске иницирао организовање ове изложбе у свом граду. Много то је урађено у протекле четири године, али могу рећи да сам најпоноснији данас када смо Русију довели у Градишку", рекао је Шулић новинарима.

На изложби у градишком Културном центру приказан је само дио докумената њемачке команде о успостављању окупационог режима, поступању према ратним заробљеницима и цивилима, спровођењу казнених операција, свједочења преживјелих логораша, шокантне фотографије са мјеста злочина.

Документа свједоче о крвавом терору, невиђеним звјерствима и насиљу над женама, дјецом и старцима. Дио изложбе говори о звјерствима трупа нацистичке Њемачке на територији Југославије и послијератним суђењима ратним злочинцима.

Прије отварања изложбе, амабсадор Калабухов посјетио је Градску управу , гдје је са замјеником градоначелника Драганом Илић разговарао о могућностима јачања свеукупне сарадње Руске Федерације и Градишке.

"Упознали смо амбасадора Калабухова о нашем географском положају и потенцијалима за инвестирање и развој привреде, а све с циљем развоја сарадње на привредном и економском плану, али и другим областима", навела је Илићева.



Оставите одговор