Цијеђење: Банке у Србији наплаћују и погрешно укуцан ПИН код

Поред свих поскупљења са којима се суочавају грађани Србије, од почетка августа је услиједи нови удар на џеп или, боље рећи, на картице.

уторак, август 9, 2022 / 13:59

Наиме, цијене услуга у појединим банкама од почетка августа су више, а постоје и нове наплате, попут оне за погрешно укуцан ПИН приликом подизања готовине.

Ова омашка и непажња са пином могла би да према новим цјеновницима појединих банака, кошта око 100 динара.

Према најавама појединих банака, поскупиће бројне услуге – одржавање рачуна, подизање чекова и провизије за мобилно и електронско банкарство, а нови ценовници ступају на снагу данас.

Иако се нису све банке огласиле о промени цијена, према информацијама оних које то јесу урадиле, издавање серије чекова ће коштати 300, умјесто пређашњих 200 динара, издавање картице по хитном поступку, које је до сада било бесплатно, коштаће 400 динара, док ће испорука картице на кућну адресу, која је до сада коштала симболичних 50 динара, сада коштати не тако симболичних 800.

Листа поскупљења овде се не завршава, те ће грађани морати да плате и скупљу провизију за подизање новца са банкомата друге банке, али и трансакције које обављају преко еБанкинга. Од данас ће се наплаћивати и оно што до сада није – вишеструки покушаји за подизање готовине са банкомата и неуспјели покушаји плаћања путем интернета.

Грађани нису задовољни оваквим одлукама банака, те сматрају да би, у случајевима када је банкомат неисправан или не ради еБанкинг, управо банке требало да сносе одговорност.

Уколико неким случајем изгубите картицу, и тада ћете морати да платите. Уколико сте, не својом кривицом, изгубили картицу, а на рачуну сте имали до 3.000 динара, ви сте ти који ћете сносити трошкове.

Трошак ће сносити банка уколико је износ који имате на рачуну већи и уколико успијете да докажете да нисте злоупотребили картицу или били "видљиво немарни".

Од Удружење банака Србије медији нису добили објашњење због чега долази до наплате "грешака" на банкомату или приликом интернет плаћања.



Оставите одговор