Медијска офанзива на Херсон и нагризање украјинске одбране

Укратко, Руси су надиграли Украјинце у партији шаха и већ пар недеља их шутирају цокулама у главу без милости.

недеља, август 7, 2022 / 13:47

Пише Роман Ф

Иако је деловало да ће након ослобођења Лисичањска напредовање ићи правом линијом преко Северска према Славјанску, упорна украјинска одбрана је обесхрабрила тај правац. Руска доктрина не инсистира на напредовању преко најтеже брањене тачке по сваку цену већ дозвољава флексибилност испипавањем противничког пулса и ангажовање на његове слабе тачке. Тако да иако је притисак настављен на Северск ради везивања одбрамбених снага и стварања привида шверпункта, офанзивна главница је размештена у позадину на одмор и чекање повољне прилике. Та прилика се указала са већ месецима најављиваном украјинском великом летњом офанзивом на Херсон зарад које су прикупили све што је иоле у стању да се употребљава у офанзивним операцијама, што значи и знатне снаге које су држале утврђену линију у Донбасу и које нису претерано крвариле последњих месеци. Њихове положаје су само делимично заузеле друге похабаније регуларне и територијалне јединице скромне борбене моћи. И то је прилика коју су Руси чекали.

Прво је пре неких недељу дана заузета друга највећа електрана у Украјини Углегорск, која је стратешки циљ првог реда, затим је настављено нагризање скоро целокупном линијом додира у широј околини Доњецка. Иако се ради о малим местима, практично селима и предграђима, та места су тешко фортификована ових осам година и војска ДНР, након првобитног заузимања првих линија у марту није успела да настави напредовање по дубини. Зато је тај правац остављен за касније, и вероватно да су и Украјинци поверовали да су минска поља и утврђења довољни сами по себи и без бројне посаде. И ту су направили грешку у корацима. Очигледно је да Руси пажљиво прате кретање украјинских јединица и да када су приметили њихов одлазак за Херсон одлучили да ударе у омекшан трбух. Што се уосталом и поклапа са директивом коју су добили од Шојгуа да интензивирају деловања и да обезбеде Доњецк од терористичког бомбардовања. Пески је изгледа у току јучерањег дана дефинитивно очишћен, питање је дана када ће и Маринка, Авдејевка и друге утврђене тачке која су чворишта украјинског отпора. Неки извештаји који говоре о "пробијању фронта" су преоптимистични, и уопште се не ради о пробоју, јер пробој имплицира и експлоатацију, већ о нагризању одбране, као киселина која споро али неумитно нагриза метални оклоп. Али је сада већ изгледно да је пуцање целокупне линије украјинске одбране у Доњецку само питање тренутка-већ постоји знатан број извештаја да остаци јединица одбијају да иду на предње положаје.

Симултано са тиме, разбијена је украјинска предња линија испред Бахмута (Артјомовск) и борбе су већ отпочеле у самом граду. Када се то одради, остаје отворен пролаз за Славјанск и Краматорск.

Украјински губици у људству и техници су на нивоу споредних фронтова из другог светског рата и јасно је да је овај темпо неодржив. Да поновим-не ради се о територији, већ о људском материјалу. Руси су се изгледа сасвим фокусирали да непријатељу нанесу максималне губитке у људству како би му сломили морал а не на заузимање територије по сваку цену. Иако извесно и сами трпе губитке, по свему судећи они су сасвим прихватљиви и одрживи. Још битније-Руси имају потврђене знатне свеже формације у областима Курска, Белгорода и Херсона које уопште нису ангажоване у дејствима, већ везују украјинске резерве подаље од Донбаса, служе као ротациона база у систему "пар недеља на фронту-пар недеља (или чак месеци) одмора у позадини" и сасвим је могуће да ће у погодном тренутку, када се украјинска одбрана у Донбасу сасвим распадне и настане гоњење до Дњепра отворити нове стратешке правце.

Чини се да Руси намерно пласирају гласине о могућем поновном нападу на Суми, Николајев или чак Кијев у скорије време, па нека противници мисле о томе.

Од поменуте украјинске офанзиве (можда седме или осме, ко ће више побројати) у Херсону наравно нема ништа-Руси користе мобилну одбрану и намерно их пуштају да негде мало уђу пре него што их поклопе баражима и отерају на стартне позиције. Када се то понови довољан број пута јасно је да ће војска временом постати неентузијастична за нове офанзиве само да би Кијев могао да се хвали у западним медијима.

Британски генерали који су изгледа почетком јула преузели још директнију контролу над ВСУ су направили готово забавну глупост-таргетирањем Антоновског моста као главне жиле куцавице која повезује Херсон са Запорожјем и Кримом прецизним ракетно-артиљеријским ударима, потпуно су сметнули са ума да руска инжењерија заправо има капацитет да дигне колико год је потребно понтонских мостова поред, док се главни оправља, а уништавање понтонских сегмената је јалова работа јер су модуларни и мењају се брзо и лако. Ствар је у томе што британска армија нема ни приближан инжењеријски капацитет, па су се руководили оним што би њих болело, а не што боли Русе. Успут су изложили и ангажоване ХИМАРСе руском лову, јер је ограничен број положаја са којих заправо могу да гађају ту тачку, што ограничава маневар и изгледа да су неки већ уништени на њима.

У наредним данима и недељама се може очекивати даља симулација офанзиве на херсонском правцу са једне и пуцање линије у Донбасу и чишћење Бахмута и Северска са друге стране. И брдо непокопаних украјинских лешева на летњој врелини.



Оставите одговор