Британска амбасада демантовала да шаље оружје на Косово

Британска амбасада у Београду демантовала је тврдње појединих српских медија о извозу наоружања из Британије у Приштину – "потпуне измишљотине". Деманти је упутила и британска амбасада у Приштини.

уторак, април 19, 2022 / 18:09

О наводном наоружавању Приштине из Велике Британије, иницијално су током викенда извештавали српски медији.

Како су писале Вечерње новости, Лондон је властима у Приштини испоручио ракете "џевелин" и "НГЛВ" (скраћено од: Лаки антитенковски бацач нове генерације) које украјинске снаге користе у борби против руских трупа, уз назнаку да ће предсједник Србије убрзо затражити од британског премијера објашњење.

О томе су се потом оглашавали највиши званичници у Београду, укључујући и српског предсједника, Александра Вучића, који је, између осталог, истакао да према Резолуцији 1244 УН "нико нема право да наоружава Приштину".

Са друге стране, косовски премијер Аљбин Курти, новинарима је на ову тему јуче поручио да се све информације и чињенице могу наћи у институцијама у Приштини, а не у Београду, поручивши "Нема потребе да вас више лажу".

Како преноси агенција Бета, наводе о "наоружавању Приштине", данас је демантовала британска амбасада у Београду.

"У појединим београдским медијима су се појавили потпуно измишљени наводи о извозу наоружања из Уједињеног Краљевства на Косово. У овим наводима нема ни трунке истине", наводи се у саопштењу.

Амбасада је, такође, "љубазно позвала" све медије да провјере информације које објављују како би се спријечило ширење дезинформација и лажних вијести.

Демантниј је данас, у одговору за Газета Еxпресс, упутила и британска амбасада у Приштини.

"Кфор је већ издао саопштење у којем објашњава да је сврха лета била помоћна операција за британске снаге стациониране на Косову", наводи се у одговору Амбасаде за Газету.

КФОР је 15. априла саопштио да је Краљевски А4009 тада долетио на Слатину из британске базе "Бризе Нортон" као дио операције одмјене за британске војне снаге у оквиру КФОР-а.

Дали су и карактеристике авиона и навели да служи прије свега за пребацивање већег терета.



Оставите одговор