Највриједнијим племенитим металом се почело трговати и код нас

Тренд улагања и трговања најврједнијим племенитим металом на планети – осмијумумом – постаје актуелан у региону.

уторак, 19 априла, 2022 / 17:57

У прошлости су се племенити метали углавном користили као валута, а данас су високоцијењени као улагања и индустријска роба. Најновији тренд у регији који се односи на улагање и трговање најврједнијим племенитим металом на планети тренутно је осмијум.

Један грам осмијумума кошта 1700 евра, односно 30 пута више од исте количине злата. Овај племенити метал у наше крајеве стигао је прије неколико година. Израђен је од платине, а затим уз специфичну обраду добија велику густоћу попут дијаманата. осмијум због вриједности постаје занимљив за улагање баш као злато и сребро на Балкану.

Љубе Јакић, који је пионир у трговини овим захвалним металом, у изјави српским медијима рекао је да је нови тренд улагања постао актуалан у свијету и на Балкану управо због недостатка злата на свјетским берзама.

– Залихе овог метала на планети су изузетно мале или су у поређењу с њима 2500 пута мање од свјетских залиха злата и посљедњих година његова тржишна вриједност скочила је за око 500 посто, рекао је Јакић.

Објашњава да се тренутно овај метал обрађује само у једној лабораторији на свијету, који се налази у Швајцарској, у компликованом процесу који може потрајати мјесецима у којима се планина на температурама изнад 3.600 степени прерађује у прах.

Диск од осам инча од 17,5 грама тренутно вриједи више од 30.000, а прошле године цијена му је била 26.000 евра. Метал је у облику крста.

– Овај посао у Србији је у повојима, али ће сигурно прерасти у важну инвестициону тему у будућности, рекао је Јакић.

Појашњава да је у девет година злато порасло за 96 посто, односно цијена је скочила у просјеку за 12 посто годишње.

– У истом раздобљу осмијума цијена расте три пута и вриједност му је готово 300 одсто већа. Осим тога, злата нема довољно, све га је мање на свијету. На испоруку злата из Аустрије гдје су познате љеваонице чекамо мјесец дана. У свијету постоји укупно око 60 сертификованих љеваоница инвестиционог злата, двоструко више него прије двије деценије. Све то свједочи о експанзији овог метала као средства улагања, објашњава Јакић.

Према ријечима стручњака, све више људи постаје свјесно да новац губи вриједност и да га треба чувати у племенитом металу, а не у папиру. Јакић каже како је исплативо штедити у осмијуму, чија вриједност, за разлику од злата или криптовалута, никада није пала.