Српска.лафо: Катастрофа као пут

Ово јутро почињемо још једним виспреним сецирањем каквоће нашег друштва. Еуроблиц, односно у овом случају електронска иначица Српска.инфо, непогрешиво је ту да нагласи за кога ради.

петак, новембар 5, 2021 / 12:30

Баш као у тексту Хергештелт ин Дојчланд од 22.02.2020. године, када је тзв. Суд БиХ изазвао нову кризу спонорисану из ЕУ, САД и ОХР; поново показује своју квислиншку суштину и мисију. Кад год газде помисле да је загустило, треба ширити поданички дух.

Тада наслов био: Отцепљење немогуће, а водило би Србију у изолацију; сада је тај наслов: Република Српска и пут у катастрофу! Са све узвичником. Тако се у колумни коју овај медиј објављује, наравно сасвим случајно и без одговорности за став аутора, та пропаст јасно идентификује:

"Пут катастрофе започет понижавањем америчког и њемачког амбасадора, те називањем високог представника у БиХ монструмом у УН, почео је полагано да се утире. Међутим, нису ту уопште битни они који су правили скандале већ чињеница да ће Република Српска бити гурнута у тешку изолацију из које ће се, познајући карактер великих свјетских сила, веома тешко извући."

Сада је Српска, а не Србија, та која ће бити изолована; али је суштина да се не смије њемачком држављанину рећи било шта увредљиво. Чак и послије лажног извјештаја који је потписао, овдје се брани његова част. Док у другим текстовима ове школе они "дјелују системски у свом интересу, без икаквих емоција својствених Балканцима", сад се ето могу понијети као сеоска млада. Посебно се не смијемо замјерати Американцима и Нијемцима увредљивим обраћањем. Знате већ зашто.

Русија је, наравно, уз Кину, неко ко ово ради искључиво због својих интереса. Издаће нас чим се нагоде. Ваљда су у том кружоку мудрова интереси Њемачке и САД нешто са чим се мора рачунати као са нашом обавезом, или нечим што у себи иманентно садржи доброчинство и алтруизам?

Текст стиже сада, када је агресивним развлашћивањем из Сарајева и то незаконитим полугама као шту су Уставни суд БиХ и Суд и Тужилаштво БиХ, вријеме јасно показало да је враћање на изворни Дејтон неопходност. Пише га извјесни Дарко Кузмановић, којег се преко овог медија, али и других који заговарају безусловни послух САД и ЕУ, покушава наметнути као мислиоца. И то заједно са, за Фронтал.РС нешто извјеснијим, Ведраном Французом.

Потоњи је, наиме, добио забрану обраћања редакцији Фронтала још прије тринаест година, пошто је послао од А до Ш копиран туђи текст, који је потписао као свој. Ми смо се нашли у непријатној ситуацији тад, када нам се изворни писац текста обратио жалбом. И више никад.

Блицу је, како читамо, сасвим у реду.

Провокације и понижавање великих сила којима се власт и њихови седбеници поносе, погубне су.

Ова мисао из дефетистичко-поданичког памфлета није у поднаслову због грешке у куцању, већ због суштине те мисли. Разни "аналитичари" праве се ниоткуд само да би их испуцавали у етер Републике Српске, док у Ефбиху истовремено праве ратне планове и сију мржњу. Ова мисао и цјелокупан тон "колумне" је потпуно на трагу извјештаја Кристијана Шмита. Ни једном рјечју се не помиње извориште кризе, већ се за све криве енормно и нелегално обогаћени српски политичари.

Потпуно замјењивање узрока за посљедицу!

Помиње се и рат, такође као што се то ради у Сарајеву. Дакле, не прича се о томе да Сарајево пријети ратом, уколико Српска не пристане на наставак свог лаганог самоукидања, већ као да су Срби ти, који ће чувањем своје атономије и путем ка суверености, бити они који ће физички испалити први хитац и отпочети напад на Ефбих.

Ми испуцавамо минобацачку гранату, уколико одбијамо да Уставни суд проглашава, а не тумачи законе? Некад се човјек запита јесу ли људи који ово пишу способни за најосновније логичке операције или само "својим ријечима" препричавају шта су газде рекле.

При том, толика количина дефетизма и противурјечности, гдје ће до рата доћи, а истовремено нико не зна, неће и не треба да ратује; јасно показује и незнање око војних питања, и да су ови ставови преписани, а не изразмишљани на основу података.

Овакво пропагандно плашење становништва и хвалисање Њемачке и других агресора НАТО, није виђено још од филма Ко то тамо пева, те лика њемачког агента-провокатора којег тумачи Бата Стојковић.

Ди бесте: Немачка медицина је најбоља на свету

Уз, наравно, цитирање колико то ЊЕМАЧКА има БДП, а да је уље код нас скупље него код њих, открива се топла вода, како су наше политичке елите корумпиране. Ма, није ваљда? Јуначино!

При том, овакви неустрашиви критичари имају амнезију да се сјете ко је управо ту власт поставио? Некад силом својих тенкова и плаћених убица, некад финансирањем партије и смјеном конкуренције, али увијек једни и исти интервенционисти – САД, ЕУ, НАТО.

Добра страна тога што нас је социјализам разорио, јест што је истовремено разорио и способности квислинга, па могу само да лапрдају. Невјероватно је колико етатизам смрди. Иначе код нас, а и у овом тексту. Гдје су фабрике и држава као мама и тата? Шмрц, бљуц. Па се даље каже:

"Да је српском политичком врху у БиХ и његовим сателитима до Републике Српске и њеног народа стало барем половину од онога како се настоји представити у јавности … имали бисмо много више фабрика."

"За дијете је потпуно небитно ако родитељ каже да га воли, а не жели да му обезбиједи основне услове за живот, школовање, храну, пиће, лијекове када су му потребни… Тако је и са државом, а и онима који је воде."

Ипак, најгоре од свега је што текст не нуди никакав приједлог или рјешење. Осим послуха. Јер тако аутору добро иде у животу, па би то примјенио и на ширу заједницу.

Социјализам је код Срба потпуно разорио капацитет "интелигенције" за логично промишљање и било какав осјећај за препознавање и кориштење узрочно-посљедичних веза. Како у поимању свијета, тако и у разговору. Све је само изношење тврдњи довољно звучних да изгледају као критика, а довољно празних да не угрозе положај. Буквално, "ово је лоше, а треба да тежимо да буде добро".

Узвичник у наслову предметног текста, уједно је његов врхунац.



Оставите одговор