Након тезге за шинтерај, Британци платили и истраживање о доживљају ОС БиХ код младих од 16 до 25 година

Након што је у присуству британског амбасадора у Сарајстану, потписано да ОС БиХ у својим капацитетима збрињавају псе луталице, сада је чувару суверенитета исти странац платио и истраживање о томе како домаћи људи виде "своју" војну силу.

четвртак, октобар 7, 2021 / 10:15

Фронтал.РС пресловљава на српско писмо.

Менаџемент Министарства обране Босне и Херцеговине и заповједни врх Оружаних снага БиХ у сриједу 6. листопада 2021. године у Дому ОС БиХ у Сарајеву назочио је презентацији Анализе ставова грађана према служби у ОС БиХ, коју је за Велепосланство Уједињеног Краљевста Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ и за МО БиХ провела домаћа агенција Цустом Цонцепт.

Анализи су назочили министар обране БиХ Сифет Поџић са замјеницима Мијом Крешићем и Мирком Околићем, начелник Заједничког стожера ОС БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић са замјеницима генерал-бојницима Ивицом Јеркићем и Гојком Кнежевићем, британски велепосланик у БиХ Њ.Е. Матт Фиелд, главни инспектор МО БиХ бригадни генерал Мирсад Ахмић, замјеник заповједника НАТО Стожера Сарајево бригадир Олцаy Денизер и остали високи дужносници МО БиХ и Британског велепосланства у Сарајеву.

Представљена анализа компјутерски подржане телефонске анкете 800 младих испитаника у доби од 16 до 25 година, поред осталог, показала је да 63 посто њих има прилично позитивно и врло позитивно мишљење о ОС БиХ. Од испитаника који имају позитивно мишљење, њих 63 посто наводе да је то због осјећаја сигурности и заштите народа и државе коју пружају ОС БиХ. Такођер, 92 посто анкетираних подржава запошљавање жена у ОС БиХ, али тек 51 посто њих сматра да су жене и мушкарци при томе равноправни.

Истом поводом, генерал Ахмић је као главни инспектор МО БиХ представио успјешну реализацију главних закључака регионалне конференција "Жене, мир и сигурност", организиране у Сарајеву 2019. године, у оквиру Мреже начелника главних стожера. У тијеку је још и анализа стања инфраструктуре и израда предмјера за побољшање увјета живота и рада жена и мушкараца у ОС БиХ, а у наредном периоду слиједи реализација свих задаћа у циљу провођења Гендер акцијског плана БиХ, те програмских активности МО и ОС БиХ у области равноправности сполова. Такођер, предстоји трећа фаза активности на праћењу реализације активности сукладно анализама достигнутог тијеком 2021. и 2022. године те доношење одговарајућих мјера у складу са проведеним истраживањима.

Министар Поџић и генерал Машовић у својим су пригодним обраћањима истакнули да је постизање пуне родне равноправности стална задаћа пред свима у МО и ОС БиХ те да ће представљена анализа помоћи самокритичком сагледавању перцепције младих у БиХ, ради постизања још бољег имиџа ОС БиХ у цијелом друштву. Обојица су захвалили Британском велепосланству и НАТО Стожеру Сарајеву на значајној помоћи у томе процесу.



Оставите одговор