Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују

Талибански покрет сматра да ваздушни напади САД, који су подршка Оружаним снагама Авганистана, представљају отворено кршење споразума постигнутих у Дохи, јавила је новинска агенција "Толо", позивајући се на саопштење авганистанских талибана.

петак, јул 23, 2021 / 22:06

Портпарол Пентагона Џон Кирби потврдио је јуче да је Ратно ваздухопловство САД извршило низ ваздушних напада у посљедњих неколико дана, у оквиру пружања подршке авганистанској војсци против талибана, не наводећи било какве детаље напада.

"Недавни ваздушни напади САД као подршка авганистанској војсци у покрајинама Кандахар и Гилменд отворено су кршење договора из Дохе. Такви поступци имаће озбиљне посљедице по међународну коалицију", истиче се у саопштењу.

Министарство одбране Авганистана саопштило је данас да је током ноћи елиминисано 17 талибана у ваздушном нападу авганистанског ваздухопловства. У другом нападу елиминисано је 10 талибана, а нема ниједне ријечи о америчким нападима у авганистанском саопштењу, пренио је ТАСС.

Администрација бившег предсједника САД Доналда Трампа потписала је 29. фебруара прошле године споразум са талибанима, по којем су Америка и њени савезници обавезни да повуку војску у року од 14 мјесеци, док су талибани обећали да неће користити територију Авганистана за нападе на америчке снаге или њихове савезнике.



Оставите одговор