Србија најавила дату почетка производње "Спутњика В”

Производња руске вакцине против вируса корона спутњик на београдском Институту "Торлак” почеће до 20. маја.

петак, март 12, 2021 / 12:58

У првом циклусу је планирано да се произведе четири милиона вакцина, потврђено је на састанку који су у Москви одржали министар за иновације и технолошки развоје Србије Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе гдје ће бити произведена вакцина спутњик, саопштено је из Поповићевог кабинета.

Поповић и Мантуров су потврдили Мапу пута коју су предложили стручњаци руског Министарства индустрије и трговине, Руског фонда директних инвестиција, Института "Гамалеја” и фармацеутске компаније "Генеријум”.

– Ова Мапа пута израђена је на основу руског искуства у успостављању производње вакцине спутњик у неколико фабрика на територији Руске Федерације. Планирано је да у првом циклусу производње на Институту "Торлак” произведемо четири милиона вакцина – рекао је Поповић.

Он је истакао да је на састанку предсједника Србије Александра Вучића и замјеника предсједника руске Владе Јурија Борисова, који је одржан 15. фебруара у Београду, издат налог да се у року од мјесец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

– Урадили смо то и пре задатог рока – рекао је Поповић.

Он је навео да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија са руским партнерима.

До 16. априла у Србију би требало да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту "Торлак”.

Поповић је објаснио да ће валидационе серије у року од неколико дана бити послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт "Гамалеја”.

– Испитивање пристиглих узорака у Институту "Гамалеја” траје 21 дан. Послије потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији. Почетак производње вакцине на Институту Торлак планиран је до 20. маја – рекао је Поповић.

Он је истакао да прва фаза производње руске вакцине у Србији подразумијева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

– Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији – рекао је Поповић.

Он је објаснио да ће то захтјевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета "Торлака”, али да вјерује да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године.

– Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи – рекао је Поповић.



Оставите одговор