Дигитално умјетничко дјело продато за скоро 70 милиона долара

Дјело, потпуно дигитално, америчког умјетника Бипла аукцијска кућа Кристиз (Christie’s)продала је у четвртак за 69,3 милиона долара, што је рекорд који свједочи о револуцији што се догађа на том тржишту дуго ограниченом на мали број људи.

петак, 12 марта, 2021 / 12:40

"Свакодневица: Првих 5000 дана”, комплет цртежа и анимација ствараних 5000 дана заредом, сврстава Мајка Винкелмана, како је Биплово право име, међу троје свјетских умјетника чије умјетнине постижу највишу цијену још за њиховог живота, независно од врсте медија.

Мајк Винкелман (39) био је познат по својим дигиталним пројектима и сарадњама, али до краја 2020. није продао ниједно дјело под својим именом.

Аукција одржана у четвртак свједочи о успону нове технологије аутентификације која примјењује "блокчејн” који се користи за криптовалуте, а представља се као чудесно рјешење за копирање, једну од кочница развоја дигиталне умјетности.

Биплово дјело ће се продавати као НФТ, незамјењиви токен. Ријеч је о новом, али огромном тржишту. У посљедње три године на НФТ-ове је потрошено 174 милиона долара.

Нефунгибилни токени или НФТ добијају на популарности последњих мјесеци, а инвеститори и заљубљеници у умјетност троше милионе долара тражец́и власништво над нечим што постоји само у дигиталном простору.

НФТ токени засновани на блокчејну који се не могу замијенити нечим другим и јединствени су. Такви токени се често користе за дигиталне колекционарске предмете.

НФТ су вид крипто валуте који омогућава да се разна дjела, па и умјетничка настала у различитим медијима "токенишу" и продају путем сличних механизама дигиталне трговине као и биткоин. Тако је блокчејн компанија "Инџектив протокол" спалила прије неколико дана Бенксијево дјело Морони и тако га претворила у НФТ.

Онај ко буде дао највишу понуду за чувену објаву ће заправо купити "дигитални сертификат о објави на Твитеру". Како наводе из блокчејна "Вриједности", ово је као да сте купили сличицу безбол играча са његовим аутограмом, што је чини незамјењивом вриједношћу.