Српска мијења закон да олакша задуживање на берзи

Процедуре приликом емитовања хартија од вриједности у Републици Српској убудуће ће бити поједностављене, а то се посебно односи на краткорочне хартије од вриједности за које емитенти више неће морати да објављују проспект.

петак, 12 марта, 2021 / 13:01

Предвиђено је то Преднацртом закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности РС.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да ће ослобађањем емитената од обавезе објављивања проспекта бити смањени трошкови, а вријеме емитовања значајно скраћено.

"Сада ће то бити као код трезорских записа гдје се све заврши за неколико дана. Ми ту видимо велики потенцијал за општине које би могле да емитују краткорочне папире и на тај начин снизе своје трошкове краткорочног финансирања. То би био директан допринос", казао је Божић.

У Министарству финансија РС, које је припремило Преднацрт измјена закона о ХОВ, рекли су за Капитал да су кључни разлози за ове измјене осавремењавање одредаба закона које се односе на проспект – у погледу регулисања проспекта који се састоји из више посебних докумената односно подијељеног проспекта, утврђивања рока важења проспекта, као и његове доступности те регулисања добровољног проспекта.

Један од кључних разлога је, додају, и поједностављење поступка емисије хартија од вриједности уз задржавање задовољавајућег нивоа транспарентности.

"То је планирано кроз ослобађање емитента дужничких хартија од вриједности од обавезе објављивања проспекта приликом уврштавања тих хартија на тржишни сегмент берзе, а којем приступ имају само квалификовани инвеститори, кроз олакшавање процедуралних и финансијских захтјева за јавну понуду инструмената тржишта новца и повећање максималаног износа укупне емисије хартија од вриједности са 200.000 КМ на 1.000.000 КМ које се изузимају од обавезе објаве проспекта", рекли су у Министарству финансија.1 КОМЕНТАР

  1. Пореска управа Републике Српске Регионални центар Бијељина прије 10 дана неће да наплати порез фирми која је пријављена да врши “ нелегалну производњу и дистрибуцију топлотне енергије“ коју наплаћује искључиво у готовини на руке иако је обвезник ПДВ и у фискализацији.
    Приложени докази су спискови наплате на црно по мјесецима.
    Када се дода да црвена секта све излазне трошкове Републике Српске множи са 5,10,15,20 пута од реалне вредности онда је јасно зашто се задужујемо до дужничког ропства.
    Када нестане, питам се хоће ли коме бити жао Републике Српске!?

Оставите одговор