Гугл прави свој информативни портал

Гугл ће наредних недеља у Аустралији оживјети пројекат сопственог информативног портала и већ је наручио прилоге.

четвртак, јануар 28, 2021 / 15:49

То су изјавили уредници неколико мањих медија, описивајући покушаје дигиталног гиганта да минира најављени закон о плаћању медијског садржаја.

Њуз шоукејс (News Shоwcаsе) требало би да буде покренут већ у фебруару и најновији је Гуглов тактички потез у жестокој кампањи против планираног закона којим асутралијска влада жели да натјера Гугл да плаћа коришћење медијских садржаја.

Уредник инфотмативног протала Конверзејшн (The Cоnversation) Миша Кечел изјавио је да га је Гугл контактирати "како би наставили расправу о што скоријем покретању производа Њуз шоукејс, потенцијално у фебруару".

Гугл је најавио покретање портала у Аустралији прошлог јуна, потписавши уговоре о испоруци садржаја са седам малих локалних медија, укључујући Конверзејшн. Пројекат су одложили након што је регулатор за заштиту тржишног такмичења најавио закон о плаћању садржаја.

Циљ предложеног закона је ојачати позицију медија у преговорима са дигиталним гигантима о подјели прихода. Приједлог предвиђа арбитражу у случају да платформе и медији не постигну договор, а одлука арбитара била би обавезујућа.

Портпарол Гугловог аустралијског огранка одбио је да коментарише информацију о покретању информативног портала. Два аустралијска листа потврдила су да су припремили детаље садржаја за информативни портал, без расправе о разговорима са Гуглом.

Подсјетимо, извршна директорка Гугла у Аустралији Мел Силва је прошле недеље на парламентарном саслушању рекла да ће компанија повући претраживач из Аустралије буде ли закон усвојен.



Оставите одговор