Њемачка планира фазно гашење термоелектрана на лигнит

Преговори између њемачке владе и енергетских компанија око фазног гашења рудника угља створили су оквирни временски план за демонтирање термоелектрана које раде на лигнит.

петак, јануар 17, 2020 / 10:12

Очекује се да преговори омогуће влади да оствари напредак у разговорима с премијерима њемачких савезних држава о мјерама подршке регијама најтеже погођеним индустријским реструктурирањем.

Разговори су у току с енергетским фирмама о више милијарди евра вриједној суми за коју се оне надају да ће осигурати обештећења за затварање њихових термоелектрана.

Током дана би канцеларка Ангела Меркел требало да припреми премијере савезних држава у којима се производи угаљ – Сјеверне Рајне Вестфалије у западној Њемачкој, и Саксоније-Анхалт, Саксоније и Брандербурга на истоку земље – како би расправљали о владиним плановима да се фазно избаци угаљ из производње електричне енергије до 2038. године.

– Једино ћемо успјети у остварењу амбициозног плана фазног избацивања угља уколико уз себе придобијемо грађане регија погођених тим мјерама – изјавио је Армин Лахет, премијер Сјеверне Рајне Вестфалије.

Берлин је под притиском савезних држава из бивше Источне Њемачке у јеку брига да би заокрет у политици могао појачати економску неравноправност у некада подијељеној земљи. Бруто друштвени производ по глави становника у бившим комунистичким савезним државама годинама стагнира на око 70 посто оног који је забиљежен на западу земље.

Владина комисија саопштила је да ће више од 40 милијарди евра бити на располагању за реструктурирање енергетске индустрије, првенствено у угроженим регијама, иако та цифра још није озваничена у законодавству.



Оставите одговор