Амерички Сенат признао геноцид над Јерменима

Сенат САД одобрио је резолуцију којом су масовна убиства Јермена која су починили Турци Османлије прије једног вијека препозната као геноцид.

петак, децембар 13, 2019 / 16:44

Резолуција је претходно три пута блокирана на захтјев Бијеле куће, али је јуче једногласно одобрена.

Необавезујућа резолуција, коју су поднијели демократски сенатор Роберт Менендез из Њу Џерзија и републикански сенатор Тед Круз из Тексаса, потврђује да се геноцид десио и да је Турска одговорна, пренио је синоћ АП.

"Својим пријатељима и колегама кажем: геноцид је геноцид”, рекао је Менендез и додао да би сенатори требало да имају храброст да то изговоре "јасно, гласно и без резерве”.

Менендез и Круз покушали су три пута да донесу резолуцију користећи процедурални маневар који би омогућио одобравање гласања без дуге расправе. Сваки пут би републикански сенатор приговорио, наводећи неодобравање Бијеле куће као разлог.

Сенатор Сјеверне Дакоте Кевин Крамер, који се прошле недеље успротивио тој мјери, рекао је да је то учинио на захтјев Бијеле куће, јер се гласање дешавало у вријеме самита НАТО, гдје су се предсједник Доналд Трамп и други челници окупили у Лондону. Турска је чланица НАТО.

Турска годинама лобира против америчког признања убистава османских Јермена за геноцид, преноси Танјуг.

Турско вишедеценијско противљење резолуцији било је "најдуже трајање вета над америчком спољном политиком” неке стране силе у америчкој историји, рекао је Арам Хампаријан, извршни директор Јерменског националног комитета Америке.

Историчари процењују да је до 1,5 милиона Јермена убијено између 1915. и 1817. године, а многи научници то виде као први геноцид у 20. вијеку. Турска оспорава тај опис и тврди да је та цифра увећана и да су убијени жртве грађанског рата.



Оставите одговор