Месо затвара Фестивал српског филма у Чикагу

Свака част и Кољи и Месу и Босоногој на азбучном логотипу, али ово саопштење је писано тако да га ми исплативо можемо само пресловити.

уторак, децембар 11, 2018 / 12:13

Пројекцијом филма "Месо" режисера Саше Хајдуковића биће затворен овогодишњи Фестивал српског филма у Чикагу те први дио премијерног Еуропеан Филм Цхалленге пројекта у Босни и Херцеговини.

У недјељу, 9. децембра, филм из Босоноге продукције ће постићи оно што је успјело мало којем дјелу из БиХ, па и читаве регије, а то је да у великом стилу истовремено затвори двије велике филмске приче.
Пројекција остварења из пера сценаристе Николе Коље Пејаковића најприје ће бити организована у сарајевском биоскопу "Меетинг Поинт", а њен почетак је заказан за 17.30 часова. Приказивањем "Меса" ће бити затворен први дио Еуропеан Филм Цхалленге пројекта, јединственог филмског изазова покренутог са циљем промоције европског филма.

Током Еуропеан Филм Цхалленге-а, љубитељи седме умјетности сакупљају бодове гледањем дјела европске продукције и такмиче се за путовање на један од три највећа фестивала на Старом континенту – у Берлину, Венецији и Кану. Овај арт изазов први пут се одвија у БиХ, у организацији Удружења филмских радника, а "Месо" је један од четири бх. филма чије гледање публици доноси поене.
Истог дана у 20.30 часова, али по централном сјеверноамеричком времену, "Месо" ће бити приказано и у Чикагу. Горка драма о савременим Мирку и Славку, настала паралелно са истоименом серијом, имаће част да затвори Фестивал српског филма.
Поменути фестивал одржава се по шести пут, и то у периоду од 7. до 9. децембра. Током наведена три дана, у овој америчкој метрополи биће приказано укупно седам нових филмских остварења, уз посебан омаж недавно преминулој Милени Дравић.

Након запаженог успјеха серије "Месо", емитоване крајем 2017. године, филмска верзија приче о једној породици, једном граду и једном друштву затвара 2018. у једнако великом стилу.
"Учешћа и награде на фестивалима најбољи су начин и да закорачимо у 2019. годину, у којој нас очекују још већи и узбудљивији планови, а првенствено се односе на снимање серије ’Кости’. Како смо већ најављивали, ’Кости’ ће бити други дио ’бањалучке трилогије’ и донијети сасвим нову причу, са новим протагонистима и још вишим нивоом продукције. Једино што остаје исто јесте тим иза камере, који је имао жељу да ’Месом’ Бању Луку упише на филмску карту Балкана, а успио, ето, да свој град уцрта и на свјетске мапе. ’Кости’ ће бити потврда да за домаће таленте још како има мјеста у све моћнијој филмској индустрији", поручила је Бранкица Јанковић, продуценткиња филма и серије "Месо".

Подсјетимо, сценарио за филм "Месо" је покупио награде у Врњачкој Бањи и Тузли, на Фестивалу глумачких остварења у Нишу су награђени глумци Игор Ђорђевић, Марија Пикић и Факета Салихбеговић-Авдагић, а Марија Пикић поново на Мојковачкој филмској јесени, док је филм приказан на фестивалима у Требињу, Мостару и Сарајево Филм Фестивалу. Но, "Месо" се није зауставило на регији из које долази, већ је свјетску премијеру доживјело у такмичарском програму престижног Међународног филмског фестивала у Монтреалу.



Оставите одговор