Микрочип за сваку прилику

Микрочипови ће у будућности бити направљени од само једне компоненете и моћи ће сами да се прилагоде обављању различитих компјутерских радњи. Истраживачи са америчког Универзитета Нортвестерн развили су материјал који може да доведе до радикалних промјена у елекетронским уређајима. Отпорник направљен од овог материјала може да постане транзистор или диода, наводи се у извјештају објављеном […]

среда, октобар 19, 2011 / 18:28

Микрочипови ће у будућности бити направљени од само једне компоненете и моћи ће сами да се прилагоде обављању различитих компјутерских радњи.

Истраживачи са америчког Универзитета Нортвестерн развили су материјал који може да доведе до радикалних промјена у елекетронским уређајима.

Отпорник направљен од овог материјала може да постане транзистор или диода, наводи се у извјештају објављеном у журналу "Природа нанотехнологије".

Ово откриће могло би да доведе до производње јефтинијих, мањих и моћнијих компјутера.

Један од главних изазова пред којим се нашла електронска индустрија јесте смањивање елементарних компоненти.

Технолошке компаније покушале су да ријеше тај проблем бројним иновацијама, укључујући нови начин градње струјних кола, како сигнали не би сметали једни другима у уређајима мале величине.

Тим са Нортвестерна заузео је другачији приступ.

"Све је теже даље смањивати уређаје, па је потребно смислити нове начине, а не да се ставри само смањују, пошто смо стигли до фундаменталне научне границе преко које није могуће смањивати уређаје", изјавио је Дејвид Волкер, један од истраживача.

Он је додао да су научници покушали да направе једну хардверску компоненту која би обављала све послове.

"Замислите да је то швајцарски војни нож компјутерског хардвера, нешто у шта можете да спакујете много различитих ствари", рекао је Волкер.

Контролом распореда јона могуће је управљати струјним током и мијењати особине одређене компоненте.

Да би то постигли, научници су направили нов материјал, који се састоји од мноштва честица са негативним наелектрисањем и крупнијих честица које су позитивно наелектрисане.

Негативне честице имају својство проводника, па функционишу као конвенционални бакарни водови у струјном колу. Када материјал дође у додир са струјом, те честице могу да се крећу и прераспореде.

То омогућава читавој компоненти направљеној од оваквог материјала да мијења своје функције, а компјутеру са да се сам прилагоди одређеним пословима.



Оставите одговор