РТРС од аустријске фирме купује опрему за 2,3 милиона евра

Генерални директор Радио телевизије Републике Српске Драган Давидовић и извршни директор аустријске компаније БФЕ Петер Динкел потписали су данас у Бањалуци, Уговор о набавци телевизијске опреме која би требало да омогући увођење најновије технологије у јединствен интеграциони систем телевизије. Тиме би РТРС стала раме уз раме са свим водећим свјетским ТВ кућама које су већ […]

среда, 19 октобра, 2011 / 19:14

Генерални директор Радио телевизије Републике Српске Драган Давидовић и извршни директор аустријске компаније БФЕ Петер Динкел потписали су данас у Бањалуци, Уговор о набавци телевизијске опреме која би требало да омогући увођење најновије технологије у јединствен интеграциони систем телевизије.

Тиме би РТРС стала раме уз раме са свим водећим свјетским ТВ кућама које су већ одавно увеле дигиталну технологију.

Велики успјех је бити први у примјени нових технологија у телевизијској продукцији, а Радио телевиија РС је то почела данас стављањем потписа на Уговор са реномираном аустријском кућом БФЕ за набавку опреме за интеграцију телевизијског система.

– Гледајући са становишта технологије, ово ће бити један заокружен систем. Вриједност уговора је 2.300.000 евра, а иза себе ћемо у томе имати ремномирану кућу БФЕ. Ово је огроман искорак за све телевизије у БиХ, а посебно за РТРС – рекао је генерални директор РТРС-а Драган Давидовић.

БФЕ је као компанија интегратор већине јавних сервиса у Европи, укључујући ББС, аустријску државну телевизију ОРФ, ЦДФ, као и телевизије у региону.

– То значи да ће РТРС у Бањалуци моћи да држи корак са свим водећим телевизијским кућама и да ће послије шест мјесеци, предвиђених за инсталацију ове опреме, РТРС ићи у корак са свим водећим ТВ кућама – истакао је Петер Динкел, извршни директор компаније БФЕ.

Ријеч је о опреми најновије технологије која ће омогућити знатно повећање капацитета Радио телевизије РС, а што ће уједно бити припрема за емитовање дигиталног сигнала након 1. марта идуће године.

– Радио телевизија РС је у мају расписала међународни тендер за набавку опреме. У потпуности је испоштована сва законска процедура, а значајну подршку као финансијски стабилној медијској кући дала је НЛБ Банка Бањалука, одобривши кредит од 5 милиона КМ са каматом од 4,1 одсто – навео је Горан Вучић, директор сектора Медија центар РТРС-а.

Ова цијена је обезбијеђена захваљујући средставима ИРБ РС, што ће допринијети бољој финансијској ситуацији у којој ће радио и телевизијски програм бити у интересу привреде и грађана Републике Српске.

Радио телевизија РС би тако за двадесету годишњицу постојања у априлу идуће године, требало у потпуности да буде заокружена, како технички, тако и технолошки, а сви њени капацитети пресељени у нови РТВ дом.0 КОМЕНТАРА