Филе: Србији дат само један услов за отварање преговора

Европски комесар Штефан Филе рекао је данас у Бриселу да је Србији дат само један услов за отварање преговора о чланству у ЕУ – даљи кораци за нормализацију односа с Косовом, док је Црној Гори за почетак преговора било дато седам услова, а једној другој земљи дванаест. Европски комесар је истакао да је све то […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 08:06

Европски комесар Штефан Филе рекао је данас у Бриселу да је Србији дат само један услов за отварање преговора о чланству у ЕУ – даљи кораци за нормализацију односа с Косовом, док је Црној Гори за почетак преговора било дато седам услова, а једној другој земљи дванаест.

Европски комесар је истакао да је све то "допринос реформском процесу и напретку који је остварила Србија".

"Препоручујемо да преговори о чланство почну чим Србија оствари даљи напредак у спровођењу кључног приоритета који смо утврдили, то су даљи кораци за нормализацију односа с Косовом, сагласно условима Процеса стабилизације и проширивања", рекао је Филе.

Он је нагласио да и Приштина мора изаћи са "свеобухватном стратегијом" за сјевер Косова.

"Важно је да се нормализују односи Србије и Косова. Савршено јасно смо предочили да ЕУ није спремна да увезе било какав проблем", рекао је комесар за проширење ЕУ.

Филе је оцијенио да је "напредовала даља интеграција Срба на југу" Косова, "мада је порасла затегнутост на сјеверу Косова".

"Од највеће је важности да Косово покрене свеобухватан програм за сјевер", додао је Филе.

Ако се, поред општег оквира добрих сусједских односа, погледа на сектор телекомуникација, као једну од тема дијалога Београд – Приштина, "испоставља се да се ту има посла са једном паралелном структуром", нагласио је Филе.



Оставите одговор