Свобода: Процес ширења ЕУ биће тренутно прекинут половином 2013.

Потпредсједник социјалдемократске фракције у Европском парламенту Ханес Свобода поздравио је препоруку Европске комисије да Србији буде додијељен статус кандидата за ЕУ, али је навео да ће процес ширења Уније половином 2013. године "бити прекинут на више година". "Јасно је да ће процес ширења након пријема Хрватске средином 2013. `де факто` бити прекинут на више година. […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 08:33

Потпредсједник социјалдемократске фракције у Европском парламенту Ханес Свобода поздравио је препоруку Европске комисије да Србији буде додијељен статус кандидата за ЕУ, али је навео да ће процес ширења Уније половином 2013. године "бити прекинут на више година".

"Јасно је да ће процес ширења након пријема Хрватске средином 2013. `де факто` бити прекинут на више година. Одлучујући задатак ЕУ јесте да ријеши унутрашње проблеме прије него што услиједе даљи пријеми. Важно је, међутим, да се наставе реформски процеси у сусједним земљама", навео је данас Свобода у саопштењу достављеном медијима.

Он је истакао да подржава одлуку Европске комисије да би се одало признање позитивним мјерама које је предузела Србија, посебно у вези сарадње са Трибуналом у Хагу.

У функцији извјестиоца Европског парламента за Хрватску, он је најавио да ће Европском парламенту 1. децембра предати позитиван извештај.

Предсједник аустријске Привредне коморе Кристоф Лајтл изразио је велику подршку даљем приближавању Србије ЕУ, као и Црне Горе.

"Аустрија је у Србији највећи инвеститор, а у Црној Гори међу највећим инвеститорима, и обје земље су важни трговински партнери Аустрије", објаснио је Лајтл и затражио да се подстакне европска перспектива за цијели регион што је са политичког и економског погледа веома значајно за Европу.

Он је поручио да је политичка стабилност значајан предуслов за економску стабилност, истичући да конфликти пред кућним прагом Аустрију и цијелу Европу чине неатрактивнима за трговину и инвестиције.

"Мир, демократија, стабилност и благостање су због тога у интересу привреде, а процесом приближавања западног Балкана ЕУ ти фактори би били значајно појачани", закључио је Лајтл.Оставите одговор