Сатира фест: Милан Тодоров има најбољи афоризам

Афористичар из Петроварадина Милан Тодоров добитник је награде "Вук Глигоријевић" као аутор најбољег афоризма изговореног на овогодишњем деветом Сатира фесту у Београду на коме је учествовало 35 сатиричара из шест земаља. Жири, чији је предсједник био Александар Баљак, наградио је Тодорова за афоризам који гласи: "Председник је посетио угледно српско домаћинство и домаћину уручио хуманитарну […]

петак, октобар 7, 2011 / 20:19

Афористичар из Петроварадина Милан Тодоров добитник је награде "Вук Глигоријевић" као аутор најбољег афоризма изговореног на овогодишњем деветом Сатира фесту у Београду на коме је учествовало 35 сатиричара из шест земаља.

Жири, чији је предсједник био Александар Баљак, наградио је Тодорова за афоризам који гласи: "Председник је посетио угледно српско домаћинство и домаћину уручио хуманитарну помоћ".

Управни одбор Београдског афористичарског круга одлучио је да признања за укупан допринос сатири равноправно додели књижевнику, есејисти и књижевном критичару Витомиру Теофиловићу и културологу, књижевном критичару и професору Ратку Божовићу.

Награду за најбољу причу, по одлуци жирија на чијем челу је био Слободан Симић, добио је Раша Папеш из Крагујевца за причу "Последњи воз", а аутор најбоље пјесме под насловом "Глад је само нужна епизода" је Растко Закић из Београда.

"Сатира фест 2011", који је одржан јуче, био је посвећен осамдесетој годишњици рођења Владимира Булатовића Виба /1931-1994/ и одвијао се под слоганом "Ви(б) и ми". На скупу, који је организовао Београдски афористичарски круг, учествовало је 35 сатиричара из Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Румуније и Македоније.

Манифестацију је отворио државни секретар у Министарству вјера и дијаспоре Миодраг Јакшић који је истакао да је министарство које представља од обнове Сатира феста 2008. године увијек било подршка најбољим српским сатиричарима.

"На овогодишњи фестивал пријавило се 110 афористичара и више десетина аутора сатиричних прича и песама. Уметнички савет је прочитао 3 300 пристиглих афоризама и изабрао сваки осми, односно око 400", рекао је предсједник Београдског афористичарског круга Александар Баљак.

Он је оцијенио да је Сатира фест најзначајнија манифестација хумора и сатире, не само у Србији, већ и на цијелом Балкану и подсјетио да је "сатиричар весели скептик" и да је "хумор лек који лечи и оне који се њима баве", а "ширећи ведрину, лечи и друге".

Делегација Београдског афористичарског круга јуче је, прије феста, положила цвијеће на спомен бисту највећег српског сатиричара Радоја Домановића на Калемегдану./крај/мир



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор